Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Hogesnelheidswissels gearriveerd in Liempde

Nieuws

16 februari 2022

In een depot in het Brabantse Liempde liggen sinds gisteren twee enorme hogesnelheidswissels. De wissels van wel 140 meter zijn de eerste twee van acht hogesnelheidswissels die in augustus van dit jaar worden geplaatst tijdens een 17-daagse buitendienststelling.

Speciaal transport

Omdat de wissels extreem groot zijn, werden ze in gedeeltes aangevoerd met een speciaal transport. Om met de gevaartes te kunnen manoeuvreren waren de nodige aanpassingen gedaan. Zo werden tijdelijk verkeersborden verwijderd en vluchtheuvels weggehaald.

Dat het transport nu al plaatsvond, heeft ook met het formaat van de wissels te maken. Deze worden gemaakt met onderdelen en grondstoffen uit heel Europa, met als laatste stop een fabriek in Duitsland. Per maand wordt ongeveer één zo’n wissel gemaakt en omdat ze zo groot zijn kunnen ze niet tot de zomer in die fabriek blijven. Daarom zijn de eerste twee wissels nu alvast opgeslagen in een depot dichtbij de werklocatie. De komende maanden volgen de andere wissels.

  • Om de wissels op de juiste plek te krijgen is speciaal transport nodig
    Om de wissels op de juiste plek te krijgen is speciaal transport nodig
  • De wissel worden opgeslagen in een depot dicht bij de werklocatie
    De wissel worden opgeslagen in een depot dicht bij de werklocatie
  • Met een kraan worden de wissels op de juiste plek gelegd
    Met een kraan worden de wissels op de juiste plek gelegd

Tijdelijk opgeslagen

In augustus is het dan tijd om vier gewone wissels en acht hogesnelheidswissels op het traject in Liempde tussen de Ramsteeg en natuurbrug de Mortelen in te bouwen. Na de spoorwerkzaamheden worden de depots weer opgeruimd en het terrein in oude staat teruggebracht.

Buitendienststelling

In augustus gaat het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch zeventien dagen buitendienst. In deze zeventien dagen worden niet alleen de wissels vervangen. Ook de bovenleiding en treinbeveiliging/seinen worden aangepast, en de wisselverwarming op gas maakt plaats voor een elektrische opvolger.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers