Liempde : Vervanging wissels

De wissels op emplacement Liempde zijn toe aan vervanging. In augustus 2022 vervangen we twaalf wissels tijdens een 17-daagse buitendienststelling. Tijdens deze grootschalige wisselvernieuwing, worden onder andere acht hogesnelheidswissels geplaatst.

Locatie
Liempde
Startdatum
2022
Einddatum
2022

Hogesnelheidswissels

Omdat de nieuwe wissels een andere hoekverhouding hebben passen we ook de bovenleiding en treinbeveiliging/seinen aan. Ook vervangen we de wisselverwarming op gas voor elektrische.

De hogesnelheidswissels hebben een gemiddelde lengte van ongeveer 140 meter. Het is de eerste van dit type hogesnelheidswissel die geplaatst wordt in regio zuid. Het meest in het oog springende verschil met andere wissels is een vast puntstuk te opzichte van een bewegend puntstuk. Dit zorgt ervoor dat de wissels minder storingsgevoelig zijn.

Voorbereiding

Alhoewel de grote werkzaamheden pas in augustus 2022 plaats gaan vinden, worden de acht nieuwe hogesnelheidswissels eerder geleverd en langs het spoor opgeslagen in speciale depots. De hogesnelheidswissels zijn bijzonder en de leverancier produceert er ongeveer één per maand. Omdat de leverancier geen ruimte heeft om de wissels op te slaan, worden ze alvast naar een plek dicht bij de werklocaties gebracht.

Buitendienststelling

Van 9 tot 26 augustus 2022 gaat het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch zeventien dagen buitendienst. In deze treinvrije periode worden alle werkzaamheden voor dit project uitgevoerd. Op dat moment zal ook een gedeelte van de A2 zijn afgesloten in verband met het inschuiven van de onderdoorgang A2/N2 Eindhoven Noordwest. Dat is een wegproject van de gemeente Eindhoven.

ProRail, NS en de gemeente Eindhoven hebben hierover een goede onderlinge afstemming, zodat het vervangend vervoer voor treinreizigers ook dan goed kan verlopen.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers