Liempde : Vervanging wissels

De wissels op emplacement Liempde zijn toe aan vervanging. In augustus 2022 vervangen we twaalf wissels tijdens een 17-daagse buitendienststelling. Tijdens deze grootschalige wisselvernieuwing plaatsen we onder andere acht hogesnelheidswissels. Omdat de nieuwe wissels een andere hoekverhouding hebben passen we de bovenleiding, treinbeveiliging en seinen aan.

Locatie
Liempde
Startdatum
2022
Einddatum
2022

Hogesnelheidswissels

De hogesnelheidswissels hebben een gemiddelde lengte van ongeveer 140 meter. Het is de eerste van dit type wissels die in regio zuid komt te liggen. Het meest in het oog springende verschil met andere wissels is een vast puntstuk ten opzichte van een bewegend puntstuk. Doordat de punt van de wissel niet beweegt is hij minder storingsgevoelig. Ook gebruiken we materiaal dat minder snel slijt waardoor er minder vaak onderhoud nodig is.

Onder de wissels komen rubberen platen te liggen. Doordat deze platen elastisch zijn wordt de druk op het spoor gelijkmatiger verdeeld. Hierdoor gaan de spoorstaven en dwarsliggers langer mee. Bij verwarming door gas zouden deze platen te warm kunnen worden. Daarom vervangen we de wisselverwarming op gas voor elektrische. De elektrische verwarming voorkomt een te hoge temperatuur en is minder storingsgevoelig. Naast functioneel is deze nieuwe verwarming ook duurzamer.

Voorbereiding

De hogesnelheidswissels zijn bijzonder en de leverancier produceert er ongeveer één per maand. Alhoewel de grote werkzaamheden pas in augustus 2022 plaatsvinden, worden de acht nieuwe hogesnelheidswissels eerder in delen geleverd en langs het spoor opgeslagen in speciale depots. Vanuit de trein van Den Bosch naar Eindhoven kan je de wissels rechts langs het spoor al zien liggen.

Maximumsnelheid

Deze megawissels hebben een verhouding van 1 op 29. Dit betekent dat elke 29 meter in de lengte, gelijkstaat aan 1 meter in de breedte. In Nederland liggen veel 1 op 9-wissels. Het nadeel van deze kleinere wissels is dat een trein slechts met 40 kilometer per uur van baan kan veranderen. Daarnaast heeft deze wissel een hoge slagwerking bij het puntstuk waardoor een trein een beetje heen en weer schudt.

Ook de veelgebruikte 1 op 15-wissels hebben een snelheidsbeperking: 80 kilometer per uur. De nieuwe hogesnelheidswissels hanteren een maximale snelheid van 140 kilometer per uur waardoor treinen haast niet meer hoeven af te remmen. Dit is comfortabeler voor de reiziger en levert meer ruimte op voor treinen op het spoor.

Andere werkzaamheden

Voorafgaand aan de werkzaamheden bij Liempde werken we 23 dagen lang bij Culemborg aan het spoor. Tussen 14 juli en 6 augustus rijden er daardoor geen Intercity’s tussen Utrecht en Geldermalsen. De Sprinters rijden niet tussen Houten Castellum en Geldermalsen. Daarnaast werken we bij Tiel aan het spoor van 15 tot 20 augustus waardoor er geen treinen rijden tussen Geldermalsen en Tiel.

Lees meer

Treinvrije periode

Van 9 tot 26 augustus 2022 gaat het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch zeventien dagen buitendienst. In deze treinvrije periode worden alle werkzaamheden voor dit project uitgevoerd. Op dat moment zal ook een gedeelte van de A2 zijn afgesloten in verband met het inschuiven van de onderdoorgang A2/N2 Eindhoven Noordwest. Dat is een wegproject van de gemeente Eindhoven. ProRail, NS en de gemeente Eindhoven hebben hierover een goede onderlinge afstemming, zodat het vervangend vervoer voor treinreizigers ook dan goed kan verlopen.

Afsluiting Spoorpad

Tijdens de werkzaamheden is het Spoorpad in Liempde afgesloten voor fietsers en voetgangers. Er wordt een omleidingsroute aangegeven via de Oude Rijksweg. Het pad blijft toegankelijk voor bestemmingsverkeer en hulpdiensten. Vanwege het vervoer van ballast of het in- en uithijsen van wisseldelen kan het zijn dat u gevraagd wordt uit veiligheidsredenen kort te wachten bij het Spoorpad. Om dit te regelen zet de aannemer tussen 9 en 19 augustus dag en nacht verkeersregelaars in. Van 19 tot 23 augustus zijn enkel overdag verkeersregelaars aanwezig.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers