Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Grootschalige wisselvernieuwing tussen Boxtel en Eindhoven

Nieuws

4 augustus 2022

Volgende week starten de werkzaamheden op het emplacement van het Brabantse Liempde. Van 9 tot 26 augustus is het spoor tussen Boxtel en Eindhoven zeventien dagen buitendienst. Tijdens deze grootschalige wisselvernieuwing vervangen we onder andere acht hogesnelheidswissels. Omdat de nieuwe wissels een andere hoekverhouding hebben passen we ook de bovenleiding, treinbeveiliging en seinen aan.

Minder storingsgevoelig

De hogesnelheidswissels hebben een gemiddelde lengte van 140 meter en hebben een verhouding van 1 op 29. Dit betekent dat elke 29 meter in de lengte gelijkstaat aan één meter in de breedte. Het is de eerste van dit type wissels die in de regio Zuid komt te liggen.

Het meest in het oog springende verschil met andere wissels is een vast in plaats van een bewegend puntstuk. Doordat de punt van de wissel niet beweegt is hij minder storingsgevoelig. Ook gebruiken we materiaal dat minder snel slijt waardoor er minder vaak onderhoud nodig is.

Het voorbereidende werk

De afgelopen tijd is de aannemer al druk bezig geweest. Er is een aantal depots ingericht en er zijn maatregelen getroffen om de flora en fauna in de omgeving te beschermen. Om de wissels aan te sturen is ook een nieuw voedingsgebouw nodig. Deze moet voor de start van de werkzaamheden operationeel moet zijn.

Een aantal wissels is de afgelopen maanden in delen naar een depot gebracht naast het spoor. De oplettende treinreiziger heeft deze vanuit Den Bosch, net voorbij Boxtel, rechts naar het spoor kunnen zien liggen. Omdat de wissels extreem groot zijn, is speciaal vervoer nodig.

Lees hoe deze wissels vervoerd worden

Alternatief vervoer

Van 9 tot 26 augustus rijden er geen treinen tussen Boxtel en Eindhoven. NS zet bussen in. Van 28 juli tot 22 augustus is een deel van de A2 afgesloten voor het inschuiven van de onderdoorgang A2/N2 Eindhoven Noordwest. Dat is een project van de gemeente Eindhoven. NS adviseert reizigers om de spits te mijden.

Tijdens de werkzaamheden is het Spoorpad in Liempde afgesloten voor fietsers en voetgangers. Er wordt een omleidingsroute aangegeven via de Oude Rijksweg. Het pad blijft toegankelijk voor bestemmingsverkeer en hulpdiensten.

Het project

Tijdens deze grootschalige wisselvernieuwing plaatsen we onder andere acht hogesnelheidswissels. Omdat de nieuwe wissels een andere hoekverhouding hebben passen we de bovenleiding, treinbeveiliging en seinen aan

Lees er meer over

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers