Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

: Treinvrije periodes

ProRail werkt jaar in jaar uit om het spoor uit te breiden, te verbeteren, te vernieuwen en te moderniseren. Op die manier houden we het spoor betrouwbaar. Een aantal keer per jaar zijn er grote werkzaamheden nodig. Om die werkzaamheden op een veilige manier uit te voeren kunnen er op dat moment geen treinen rijden. Dit noemen we een treinvrije periode (TVP).

Een complexe planning

In treinvrije periodes werkt ProRail samen met aannemers aan het spoor en zetten vervoerders bussen in als alternatief. Natuurlijk is dat hinderlijk voor reizigers, maar ook op omwonenden en vervoerders heeft het impact. Daarom willen we deze periodes zo kort mogelijk houden, proberen we werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren en werken we vaak in de nachten, weekenden of vakanties.

Ook zorgen we voor een goede spreiding van treinvrije periodes over het land en proberen we rekening te houden met werkzaamheden aan wegen in de omgeving. Al deze voorwaarden maken het plannen van een TVP ingewikkeld en tijdrovend.

Herplannen

Een enkele keer gebeurt het dat door externe omstandigheden, zoals bijvoorbeeld extreem weer, werkzaamheden onverwachts niet door kunnen gaan. Deze werkzaamheden worden dan doorgeschoven naar een later moment. Omdat de belangen van veel verschillende partijen hierin moeten worden meegenomen, kan er een tijd overheen gaan voordat er een nieuw geschikt moment is gevonden.

Ver vooruit

Een TVP is een reservering in de tijd en ruimte op het spoor. Hierin worden alle typen werk gepland, zowel nachtelijk onderhoud als grote aanpassingen aan het spoor.  Het vervangen en uitbreiden van het spoor, het vernieuwen van wissels of bovenleiding, en/of het veranderen van stations zijn werkzaamheden die vaak meerdere dagen of weken duren. ProRail kijkt zeven jaar vooruit bij het plannen van treinvrije periodes en doet dat door middel van een masterplan. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de gunstige periodes om een treinvrije periode te plannen.

Weekend en vakanties

Vaak worden weekenden en vakanties gebruikt voor een TVP, omdat dit periodes zijn dat er minder woon-werkverkeer is en er dus minder mensen gebruiken maken van de trein. Ook houden we rekening met grote evenementen, zodat deze geen last hebben van minder of geen treinverkeer en kijken we naar een goede landelijke spreiding.

Elk jaar dat we dichter bij de start van de werkzaamheden komen wordt de planning specifieker en gedetailleerder. We overleggen hierover met veel verschillende partijen, buurlanden, vervoerders en organisaties als Rijkswaterstaat. Op het moment dat we twee jaar voor uitvoering zitten wordt, na zorgvuldig overleg met alle die belanghebbenden, het start- en eindmoment van de treinvrije periode definitief vastgelegd.

Vervangend vervoer

Tijdens een treinvrije periode rijden er geen treinen rijden op het traject waar onze aannemers werkzaamheden uitvoeren. Met vervoerders hebben we afgesproken dat zij vervangend vervoer regelen of omreisroutes voorstellen.

Lees er meer over

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers