Hinder tijdens zomerwerk tussen Eindhoven en Utrecht

Nieuws

21 juni 2022

Tussen Utrecht en Eindhoven staan komende zomer twee grote werkzaamheden aan het spoor op het programma. Reizigers krijgen hierdoor bijna zes weken lang te maken met vervangend vervoer op verschillende plekken op dit traject. De NS zet bussen in tijdens deze periodes en rijdt met langere treinen op omreisroutes. In dit bericht lees je wat we waar gaan doen en hoe we dat hebben georganiseerd.

Utrecht Centraal – Geldermalsen: 14 juli – 6 augustus

Tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen rijden geen intercity’s van 14 juli tot 6 augustus. De sprinters rijden deze periode niet tussen Houten Castellum en Geldermalsen. Hiermee is een van de drukst bereden trajecten van het Nederlandse spoor voor 23 dagen niet berijdbaar. We werken bij Culemborg aan de ondergrond waar het spoor op ligt: de ‘baan’. Een stabiele baan is essentieel om  treinen veilig te kunnen laten rijden. Op dit moment rijden de treinen hier met een snelheidsbeperking omdat het spoor niet stabiel genoeg is. Daarom maken we over 4,5 kilometer de baan steviger, zodat treinen er straks veilig en sneller kunnen rijden. De stevigere baan is ook nodig om de verwachte groei van het treinverkeer mogelijk te maken: meer en zwaardere treinen vragen om een stabiel spoor.

Baanstabilisatie tussen Culemborg en Geldermalsen

Boxtel – Eindhoven: 9 – 26 augustus

Tussen Boxtel en Eindhoven rijden er geen treinen van 9 tot 26 augustus. In deze periode van 17 dagen plaatsen we onder andere acht hogesnelheidswissels. Hierdoor hoeven treinen in de toekomst minder af te remmen om van spoor te wisselen. Deze wissels zijn 140 meter lang en worden voorafgaand aan de werkzaamheden in delen langs het spoor klaargelegd. Omdat de nieuwe wissels een andere hoekverhouding hebben passen we ook de bovenleiding, treinbeveiliging en seinen aan. Daarnaast vervangen we de wisselverwarming op gas voor elektrische. Het vervangend vervoer loopt vanwege werkzaamheden van Rijkswaterstaat naar verwachting vertraging op rondom Eindhoven.

Vervanging wissels bij Liempde

Tunnel bij Eindhoven: 28 juli – 22 augustus

Naast de spoorwerkzaamheden wordt op hetzelfde traject ter hoogte van Eindhoven ook aan de weg gewerkt. Onder de A2/N2 Randweg Eindhoven wordt een tunnel gerealiseerd, waardoor weggebruikers in juli en augustus te maken kunnen krijgen met ernstige hinder en vertraging. We raden reizigers in deze periode aan om hun reis vooraf goed te plannen en waar mogelijk gebruik te maken van alternatieven.

Lees meer over dit project

Ingewikkelde puzzel

Dat de werkzaamheden tussen Boxtel en Eindhoven tegelijkertijd vallen met de werkzaamheden aan de A2/N2 in Eindhoven, heeft te maken met de ingewikkelde puzzel die zowel ProRail als Rijkswaterstaat moeten leggen om alle projecten in het land te kunnen plannen. ProRail, NS, Gemeente Eindhoven en Rijkswaterstaat hebben samen meerdere scenario’s onderzocht met als doel de hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op deze planning waarbij we optimaal gebruikmaken van een auto- en (trein)reizigersluwe periode. De verschillende werkzaamheden aan het spoor langs de A2 wisselen elkaar af om te zorgen dat reizigers altijd maar een korte afstand met de bus hoeven af te leggen.

Extra hinder voor reizigers in de omgeving van Tiel

Tussen Geldermalsen en Tiel rijden er geen treinen van 15 tot 20 augustus. We vervangen tijdens deze treinvrije periode een deel van het spoor en voeren onderhoud uit aan een overweg.

Vervangend busvervoer door NS

NS heeft vervangend busvervoer gepland. NS informeert treinreizigers van tevoren via verschillende kanalen. Zo weten zij tijdig dat er werkzaamheden zijn en kunnen zij hiermee rekening houden bij het plannen van hun reis.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers