IenM komt goederenvervoerders tegemoet in kosten

Nieuws

14 december 2015

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu (IenM) komt goederenvervoerders tegemoet met een subsidie van drie miljoen euro.

Met de subsidieregeling van het ministerie van IenM worden goederenvervoerders tijdelijk gecompenseerd voor de extra kosten die zij maken voor de invoering van een informatiesysteem over gevaarlijke stoffen in wagons. Meer over dit systeem lees je in dit nieuwsbericht: Spoorsector verbetert informatievoorziening gevaarlijke stoffen.

Verwerking

De subsidie verwerkt ProRail via de gebruiksvergoedingsfacturen, die vervoerders van ProRail ontvangen voor het gebruik van het spoor.

Gebruiksvergoeding

Spoorvervoerders betalen aan ProRail gebruiksvergoedingen. Dat zijn vergoedingen voor bijvoorbeeld het gebruik van het spoor, de perrons en treinparkeerplaatsen. De tarieven voor gebruiksvergoeding moeten voldoen aan de voorschriften uit de spoorwegwetgeving en de Europese richtlijnen. Meer informatie over de gebruiksvergoeding lees je in dit nieuwsbericht: tarieven-op-het-spoor.

Geleidelijke opbouw

Omdat de tarieven in 2016 duidelijk zouden stijgen en in 2017 licht zouden dalen, is op verzoek van de goederenvervoerders afgesproken dat de tarieven die gelden in 2016 en 2017 geleidelijk opgebouwd worden.

Netverklaring wat is dat?

ProRail publiceert de tarieven van de gebruiksvergoeding in de netverklaringAfgelopen vrijdag is de Netverklaring voor 2017 gepubliceerd. De Netverklaring biedt een compleet overzicht van de diensten die ProRail biedt. 

Zienswijzen

De afgelopen maanden konden 43 spoorwegondernemingen, 9 concessieverleners voor het openbaar vervoer per spoor en 70 verladers hun zienswijze indienen op de ontwerp-Netverklaring. Na verwerking van de reacties, is de Netverklaring voor 2017 nu definitief vastgesteld.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers