IJzel treft spoor Noord Nederland

Nieuws

5 januari 2016

Het KNMI heeft dinsdagochtend code rood uitgegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vanwege ijzel. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de weg, ook het treinverkeer ondervindt hinder. In het noorden van het land rijden er minder treinen. Er is sprake van ijsafzetting op de bovenleiding tussen Leeuwarden - Zwolle en Groningen - Zwolle.

We adviseren reizigers in het noorden van het land zich goed voor te bereiden op hun reis via ns.nl

IJsvrije bovenleiding

Treinen hebben voldoende stroom nodig om goed te kunnen rijden. IJsvorming op de bovenleiding vermindert het contact met de stroomafnemer op de trein. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden.

IJzelritten

Om hinderlijke ijsaangroei te voorkomen, blijven we zo veel mogelijk rijden met (lege) treinen. Ook om eventuele ijzel op de bovenleiding te verwijderen zetten we extra lege treinen in. Vlak voor de start van de dienstregeling zijn deze zogenoemde 'ijzelritten' ingezet. Ook staan er vandaag in het noorden van het land wepsleeplocomtieven paraat om eventueel gestrande treinen weg te slepen.

Wintervoorbereidingen

Ondanks alle voorbereidingen, is het spoor niet immuun voor winters weer. Meer informatie over winter op het spoor en de maatregelen die we nemen, vind je op deze webpagina.  

Duitsland heeft ook ijzelproblemen

Niet alleen in Nederland hindert ijzel het treinverkeer. In Duitsland strandde een trein langdurig als gevolg van ijzel op de bovenleiding. Lees het in dit artikel van de Telegraaf.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers