Indrukwekkend ontwerp voor verbouw monumentaal station Groningen

Nieuws

27 mei 2019

Groningen heeft een van de fraaiste monumentale stations van Nederland. Het maakt al sinds 1896 grote indruk op vele reizigers. De komende jaren gaan we ingrijpend verbouwen op en rond het station mét behoud van de monumentale onderdelen van het station. Het ontwerp is nu bekend!

Bekijk: Ontwerp voor verbouw monumentaal station Groningen

Indrukwekkend ontwerp

Reizigers kunnen daarna nog comfortabeler, sneller en gemakkelijker hun bestemming bereiken via een station dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Maandag 27 mei presenteerden de samenwerkende partners van project Groningen Spoorzone de voorkeursaanbieder en het indrukwekkende ontwerp.

Strukton Civiel voorkeursaanbieder

Het is een opgave van jewelste: een monumentaal station aanpassen aan de huidige tijd. Strukton Civiel is met hun team, dat onder meer bestaat uit Koen van Velsen architecten, RoyalHaskoningDHV, Robert Jan Vos, Tak restauratie architecten en kunstenaar Gabriel Lester, gekozen als voorkeursaanbieder voor deze opgave. Het gepresenteerde ontwerp laat zien hoe het is gelukt oud en nieuw te verenigingen in een nieuw totaalbeeld voor het station.

Historie als inspiratie

Het indrukwekkende ontwerp toont onder andere een nieuwe voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, busonderdoorgang, busstation en langere perrons. De keuze viel op Strukton, omdat zij naast prijs het beste scoren op criteria als ontwerp, duurzaamheid, beperking van overlast en aansluiting op monumentale onderdelen van het station. Ze bereiken dat door in te zetten op duurzame, robuuste en herbruikbare materialen, met het bestaande historische stationsgebouw als inspiratie.

Vervolg aanbesteding

De benoeming van de voorkeursaanbieder is een belangrijke stap in het project. De komende maanden wordt het ontwerp verder in detail uitgewerkt. In oktober hopen we het contract definitief te kunnen gunnen. Alle betrokken partijen gaan de komende maanden samen aan de slag om dit moment te halen zodat de werkzaamheden bij het station in 2020 kunnen starten.   

Project Groningen Spoorzone

ProRail werkt samen met provincie Groningen, gemeente Groningen en NS aan project Groningen Spoorzone. Aanpassingen aan sporen en stations tussen Haren en Groningen zorgen voor een goede bereikbaarheid van Groningen. Reizigers per trein, bus, fiets en te voet kunnen in de toekomst comfortabel, snel en gemakkelijk hun bestemming bereiken. De partijen zijn blij dat er een nieuwe stap is gezet in de realisatie van het project; een stap voorwaarts voor reizigers, regio en stad. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers