Ingang station Nijmegen via Tunnelweg definitief dicht

Nieuws

Gepubliceerd op 14 september 2022

De ingang van station Nijmegen aan de Tunnelweg gaat op 1 oktober definitief dicht. Deze ingang was het afgelopen jaar bij wijze van proef open in de spitsuren. ProRail, NS en de gemeente Nijmegen hebben besloten de proef niet voort te zetten.

Proef

De proef startte in het voorjaar van 2022 om een deel van de inwoners van Nijmegen-West tegemoet te komen. Zij vonden de sluiting van de ingang in april 2021 bezwaarlijk. Daarom werd dit voorjaar met de betrokken partijen, bij wijze van pilot, besloten de tunnelingang op werkdagen tijdens de spits te openen. Tijdens de openingstijden was er op kosten van de gemeente Nijmegen een beveiliger aanwezig.

Gesloten om veiligheidsredenen

De ingang aan de Tunnelweg werd in april vorig jaar afgesloten vanwege veiligheidsredenen en om overlast tegen te gaan. Eerder genomen maatregelen zoals extra verlichting, gericht cameratoezicht en inzet van medewerkers Veiligheid & Service hadden niet het gewenste effect. De afsluiting van de tunnel leidde tot een wezenlijke afname van zwartrijden en geweldsincidenten op het station.

De pilot met beperkte openstelling is de afgelopen tijd door de betrokken partijen uitgebreid geëvalueerd. Conclusies hiervan zijn dat de openstelling niet heeft geleid tot toename van overlast of veiligheidsproblemen in vergelijking met de periode toen de ingang volledig afgesloten was. 

Beperkt gebruik

Tijdens de opening van de ingang tijdens de spits op werkdagen maakte dagelijks ongeveer twee procent van de reizigers gebruik van de ingang. Het gaat dan om ruim 800 passages door iets meer dan 400 mensen. Van deze reizigers gebruikte weer tien procent de ingang enkel als doorgang naar de voorzijde van het station.

Deze relatief bescheiden aantallen, in combinatie met de kosten, hebben geleid tot het besluit om de proef niet voort te zetten. De openstelling met bewaker zou minimaal 80.000 euro per jaar kosten. Opening zonder beveiliger is vanuit het oogpunt van veiligheid geen optie. De ingang is daarom op vrijdag 30 september voor het laatst open tijdens de spitsuren.

Vervolg

ProRail, NS en de gemeente Nijmegen gaan de komende jaren een hoogwaardige spoorverbinding en een volwaardige westentree van het station realiseren. De verwachting is dat het project in 2028 helemaal gereed is en dat de ingang aan de westzijde medio 2027 open kan. Tot die tijd zal de ingang aan de Tunnelweg gesloten blijven en kunnen reizigers vanuit Nijmegen-West via de centrumzijde naar het station toe.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers