Ingenieursbureaus voor alle negen gebieden gecontracteerd

Nieuws

Gepubliceerd op 28 november 2022

Nadat eerder de andere gebieden al waren gecontracteerd, is op 10 november de derde en laatste tranche gebiedscontracten engineering definitief gegund. Dit betekent dat in een jaar tijd nu alle gebieden over een ingenieursbureau voor basisengineering beschikken.

Langdurige samenwerking

Vorig jaar besloot ProRail nauwer samen te gaan werken met ingenieursbureaus. Met deze contracten benaderen we de markt op een andere manier. We zijn gewend om kleine plukjes werk in de markt te zetten: project voor project. We gaan naar langdurige samenwerkingen met meer scope. Het afsluiten van gebiedscontracten maakt het mogelijk om ons netwerk verder te moderniseren en daarmee klaar te maken voor de toekomst. De gebiedsraamcontracten zijn gesloten met ingenieursbureaus met erkenning Baanbouw en Spoorwerk.

Tjeerd Biessels, inkoopstrateeg Engineering bij Procurement legt uit: “Met een langdurige samenwerking met specifieke ingenieursbureaus, ontstaat er ruimte om te investeren in kennis en kunde. Hierdoor kunnen we effectiever en efficiënter met elkaar werken, met kortere lijntjes en op basis van de gebiedsopgave."

Met een langdurige samenwerking ontstaat er ruimte om te investeren in kennis en kunde.

Tjeerd Biessels inkoopstrateeg engineering bij ProRail

Beloningen

Om te zorgen dat de kwaliteit hoog blijft, zijn er bepaalde voorwaarden gesteld in de contracten. Tjeerd: “Er zijn stimulansen in het contract ingebouwd zodat we goede prestaties ook kunnen belonen. We meten elk kwartaal de kwaliteit van de samenwerking en van de geleverde werkzaamheden. Ingenieursbureaus die een bovengemiddeld goede prestatie leveren op beide onderdelen, mogen hierdoor in het jaar daarna een hoger uurtarief in rekening brengen. Als de samenwerking niet werkt, nemen we afscheid van elkaar.”​​​​​​​

“Een prestatiebeloning vraagt een andere manier van (samen)werken, van alle deelnemers. Dit leerproces zal zeker in het begin met vallen en opstaan gaan. Daarom sluit ik niet uit dat we in de praktijk nog tegen zaken zullen aanlopen die om verdere uitwerking vragen. Ik ben blij dat we dit deel van de reis starten en heb er vertrouwen in dat deze contracten na een ingroeiperiode resulteren in betere prestaties en minder gedoe”, aldus Tjeerd.

Anders en beter samenwerken

De gebiedscontracten engineering maken deel uit van de strategie ‘opgavegericht werken met de markt’, gericht op anders en beter samenwerken met de markt. De druk op het spoor zal toenemen. Die druk resulteert in een significante groei van het werkvolume van ProRail.

Het realiseren van dit werkvolume vraagt om een wijziging in de aanpak. Opgavegericht werken met de markt is een strategie die bestaat uit acht hoofdrichtingen. Een volgende belangrijke stap in opgavegericht werken met de markt is de introductie van de gebiedscontracten met spoorse aannemers en de landelijke raamovereenkomst ingenieursdiensten treinbeveiliging.

Meer over:

Meer nieuws

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers