Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Inschuiven gigantisch spoordek Bedum

Nieuws

19 oktober 2021

Van vrijdag 22 tot maandagochtend 25 oktober zetten we grote stappen in het realiseren van de onderdoorgang in Bedum. Eerder dit jaar zijn de funderingspalen en de betonnen landhoofden in het spoor aangebracht. In het aankomende weekend schuiven we het voorgebouwde spoordek op zijn plaats. Er rijden bussen in plaats van treinen.

Grootste spoordek van Groningen

Het spoordek is maarliefst zo'n 80 meter lang en acht meter breed. Het dek is de afgelopen periode gebouwd en ligt al helemaal klaar naast het spoor. Het gevaarte ligt op speciale schuifbanen, zodat we het kunnen verplaatsen.

Het dek overspant straks de onderdoorgang, waar wegverkeer doorheen kan, en waar treinen overheen zullen rijden. Met deze lengte is het de grootste in de provincie Groningen. Het is zo lang omdat de weg en het spoor elkaar hier niet haaks, maar schuin kruisen.

Minutieus schuiven

De werkzaamheden bestaan allereerst uit het verwijderen van het spoor. Daarna graven we de spoorbaan af. Dit creëert ruimte om schuifbanen te verlengen. Over deze banen verschuiven we het spoordek. Dat gaat met behulp van vijzels die langzaam het spoordek naar zijn eindbestemming drukken. Met een grote kraan plaatsen we voorgebouwde wanden op de betonnen landhoofden. Nadat het dek minutieus op zijn plaats is geschoven bouwen we het spoor direct weer terug. Want op maandag zullen de treinen weer conform dienstregeling rijden.

Drie onbewaakte overwegen opheffen

We bouwen een onderdoorgang onder de spoorlijn Groningen-Delfzijl. We kunnen hiermee drie onbewaakte overwegen sluiten. De onderdoorgang is onderdeel van een nieuwe ontsluitingsweg aan de oostkant van Bedum. Onder andere vrachtverkeer van Friesland Campina DOMO maakt straks gebruik van deze nieuwe route. De dorpskern van Bedum wordt daarom veiliger en leefbaarder.

Bekijk: Livestream: bouw onderdoorgang in Bedum

Live meekijken

Terwijl het treinverkeer na deze weekendwerkzaamheden al over het spoordek gaat, bouwen we de weg onder de steunpunten en de onderdoorgang daarna verder af. Begin 2022 is de onderdoorgang klaar voor gebruik. Helaas is het vanwege veiligheid niet mogelijk om met je neus op het mooie werk te staan. Ben je geïnteresseerd, dan kun je hierboven een livestream bekijken.

Veiliger Bedum

Dit project voeren wij uit in opdracht van de provincie Groningen. De provincie wil, samen met de gemeente Het Hogeland, een veiliger en leefbaarder dorpskern van Bedum. De aanleg van een ontsluitingsweg helpt daarbij. Voor het aanleggen van deze nieuwe weg is aan de oostkant van Bedum de onderdoorgang onder de spoorlijn Groningen-Delfzijl nodig.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers