Bedum : Bouw onderdoorgang

Een veiliger Bedum. We bouwen een onderdoorgang onder de spoorlijn Groningen – Delfzijl. We kunnen hiermee drie overwegen sluiten. De onderdoorgang is onderdeel van een nieuwe ontsluitingsweg aan de oostkant van Bedum. Vrachtverkeer van Friesland Campina DOMO maakt straks onder andere gebruik van deze nieuwe route. De dorpskern van Bedum wordt daarom veiliger en leefbaarder.

Locatie
Bedum
Startdatum
2020
Einddatum
2022

Een veilige ontsluiting

Dit project voeren wij uit in opdracht van de provincie Groningen. De provincie wil, samen met de gemeente Het Hogeland, een veiliger en leefbaarder dorpskern van Bedum. De aanleg van een ontsluitingsweg aan de Oostkant van Bedum met een onderdoorgang onder de spoorlijn Groningen Delfzijl zorgen daarvoor. Voor het realiseren van de onderdoorgang moeten we in 2021 het treinverkeer, twee weekenden (week 19 en week 42) stilleggen.

Bekijk: Kijk live mee met de werkzaamheden

Planning

In oktober 2020 zijn de werkzaamheden begonnen. In week 19 van 2021 zullen de eerste werkzaamheden in het spoor plaats vinden. Het betreft dan het aanbrengen van de funderingspalen en de betonnen landhoofdpoeren voor het toekomstige kunstwerk (het spoordek). Gedurende dit weekend kunnen er geen treinen rijden.

In week 42 zullen er nog een keer werkzaamheden in het spoor plaatsvinden waardoor treinen niet kunnen rijden. Dan wordt het spoordek op zijn plek geschoven. Terwijl het treinverkeer vervolgens al over het spoordek gaat, worden er onder de steunpunten en de onderdoorgang de weg aangelegd. Begin 2022 is dan de onderdoorgang klaar voor gebruik.

Overlast beperkt

Het tunneldek bouwen we van te voren, en rijden we in één keer op zijn plaats. Zo hoeven we het treinverkeer niet langer dan nodig stil te leggen en blijft de overlast beperkt. Nadat het tunneldek is geplaatst en het spoor daarop aangelegd, zullen we nog tot begin 2022 aan de onderdoorgang en de omgeving werken. Deze werkzaamheden hebben geen invloed op het treinverkeer.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers