Bedum : Bouw onderdoorgang (Project gerealiseerd)

Een veiliger Bedum. We bouwden een onderdoorgang onder de spoorlijn Groningen – Delfzijl. We hebben daarrmee drie overwegen kunnen sluiten. De onderdoorgang is onderdeel van een nieuwe ontsluitingsweg aan de oostkant van Bedum. Vrachtverkeer van Friesland Campina DOMO maakt onder andere gebruik van deze nieuwe route. De dorpskern van Bedum is daarom veiliger en leefbaarder.

Locatie
Bedum
Startdatum
2020
Einddatum
2022

Een veilige ontsluiting

Dit project voerden wij uit in opdracht van de provincie Groningen. De provincie wil, samen met de gemeente Het Hogeland, een veiliger en leefbaarder dorpskern van Bedum. De aanleg van een ontsluitingsweg aan de Oostkant van Bedum met een onderdoorgang onder de spoorlijn Groningen Delfzijl zorgen daarvoor. Voor het realiseren van de onderdoorgang hebben we in 2021 het treinverkeer, twee weekenden (week 19 en week 42) stil moeten leggen.

Bekijk: Kijk live mee met de werkzaamheden

Planning

In oktober 2020 zijn de werkzaamheden begonnen. In week 19 van 2021 vonden de eerste werkzaamheden in het spoor plaats. Het betrof dan het aanbrengen van de funderingspalen en de betonnen landhoofdpoeren voor het toekomstige kunstwerk (het spoordek). Gedurende dat weekend reden er geen treinen.

In week 42 vonden er nog een keer werkzaamheden in het spoor plaats, waardoor er geen treinen reden. Toen werd het spoordek op zijn plek geschoven. Terwijl het treinverkeer al over het spoordek ging, werd er onder de steunpunten en de onderdoorgang de weg aangelegd. Begin 2022 was de onderdoorgang klaar voor gebruik.

Overlast beperkt

Het tunneldek bouwden we van te voren, en reden we in één keer op zijn plaats. Zo lag het treinverkeer niet langer dan nodig stil en bleef de overlast beperkt. Nadat het tunneldek was geplaatst en het spoor daarop aangelegd, hebben we nog tot begin 2022 aan de onderdoorgang en de omgeving gewerkt. Deze werkzaamheden hadden geen invloed op het treinverkeer.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers