Plaatsing waterkelder in Bedum

Nieuws

28 januari 2022

Om de dorpskern van Bedum veiliger en leefbaarder te maken realiseert de Provincie Groningen een rondweg om het dorp. Daardoor is er een betere doorstroming van het verkeer en kunnen de vele tientallen vrachtwagens van FrieslandCampina makkelijker bij het bedrijf komen.

Onderdoorgang

ProRail realiseert in opdracht van de provincie de onderdoorgang voor het spoor en combineert dit met het sluiten van drie onbewaakte overwegen. Om de volgende stap in het realiseren van de onderdoorgang te zetten is deze week de waterkelder – waarmee regenwater wordt opgevangen – geplaatst.

  • Vrachtwagens rijden door de Groningse zeeklei
  • De grote kraan aan het werk
  • De kraan hijst de waterkelder op zijn plek
  • De geprefabriceerde waterkelder

Zeeklei

De grootste uitdaging hierbij was om het water buiten de bouwkuip te houden en er zo voor te zorgen dat het enorme kunstwerk niet in de Groningse zeeklei zou zakken. Dat is aannemer BAM, gelukt.

Met een enorme kraan werd de gefabriceerde waterkelder geplaatst. “De reden dat er is gekozen voor geprefabriceerde elementen heeft te maken met de ontgravingdiepte waarop de onderzijde van de kelder zich bevindt. Dat is zo’n tien meter lager dan het maaiveldniveau. Hierdoor kon de waterkelder in één dag geplaatst worden. Hadden we dit in het reguliere werk gestort dan hadden we daar circa 4 weken voor nodig”, aldus Roy Haaijer, werkvoorbereider BAM.

Hadden we dit in het reguliere werk gestort dan hadden we daar circa 4 weken voor nodig.

Roy Haaijer werkvoorbereider BAM Infra

Opening onderdoorgang

De werkzaamheden liggen op schema en als alles goed verloopt kunnen voetgangers dit voorjaar al gebruik maken van de onderdoorgang. Op dat moment worden ook direct de drie onbewaakte overwegen worden afgesloten. Auto’s en ander gemotoriseerd verkeer kan naar verwachting in 2023 gebruik maken van de tunnel.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers