Italië een uurtje dichterbij

Nieuws

1 juni 2016

Vanaf 1 juni doen goederentreinen vanaf de Rotterdamse haven er een uur korter over om Italië te bereiken: de Gotthard-basisspoortunnel is geopend.

De Gotthard-basistunnel is een spoortunnel in Zwitserland, waarvan de bouw in 1999 is begonnen. De Gotthard-basistunnel wordt vandaag geopend en is met 57 km de langste tunnel ter wereld

Sneller op z'n plek

Een van de voordelen van de nieuwe tunnel is dat de hellingspercentages een stuk lager zijn. Hierdoor kan de trein met een locomotief getrokken worden in plaats van met twee en kunnen goederentreinen meer lading meenemen. Daarnaast neemt de reistijd met een uur af. Het vervoer van goederen per spoor wordt hiermee nog aantrekkelijker ten opzichte van andere wijzen van vervoer.

Goederenvervoer

Wekelijks rijden er honderden treinen tussen de Rotterdamse haven en Italië. Het overgrote deel hiervan zal gebruik gaan maken van deze tunnel. Tot 2020 worden meer aanpassingen aan de infrastructuur op de corridor tussen Rotterdam en Milaan/Genua gedaan waardoor ook de treinlengte kan toenemen. Een van de verbeteringen die op dit moment plaatsvindt is de aanleg van het derde spoor in Duitsland. De aanpassingen kunnen daarnaast ook de groei van de toekomst opvangen. Ook Nederland profiteert van de aanpassingen. Veel van de goederen die per schip aankomen in de Rotterdamse haven worden per trein afgevoerd naar Italië. Een groot deel hiervan verloopt via de Betuweroute.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers