Kerstpremière: start videoserie Amsterdam Centraal

Nieuws

24 december 2021

Bijna tien jaar onderzoek ging eraan vooraf, maar inmiddels is de omvangrijke modernisering van station Amsterdam Centraal en omgeving gestart. In de videoserie Bouwen op een eiland vertellen we verhalen over allerlei aspecten van het werk op Amsterdam Centraal. Vandaag is de kerstpremière.

Ingrijpende verandering

Kom je nu met de trein uit de richting Muiderpoort? Dan zie je, vlak voordat je Amsterdam Centraal binnenrijdt, een leeg opstelterrein bij de Dijksgracht. Op die plek bouwen we straks een vrije kruising. Hierdoor hoeven treinen straks niet langer op elkaar te wachten.

De vrije kruising wordt gebouwd in fases en in 2028 kunnen treinen hier gebruik van maken. Van deze werkzaamheden maken we jaarlijks een serie spoorjournaals, ongeveer vier per jaar. Want de aanblik van Station Amsterdam Centraal verandert de komende jaren ingrijpend.

Bekijk: Aflevering 1 van de serie Bouwen op een eiland

Vier locaties

Een complexe operatie, die zo’n acht jaar gaat duren. Met als doel: zorgen voor meer ruimte voor reizigers, en meer treinen op het spoor. De werkzaamheden vinden hoofdzakelijk plaats op vier locaties: in het monumentale station zelf, bij de Oostertoegang, rond de Dijksgracht en bij Westhaven. Tijdens de bouwwerkzaamheden blijven de treinen rijden, met uitzondering van enkele buitendienststellingen. Dan is er tijdelijk geen treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal mogelijk.

Logistieke puzzel

Het station uit 1889 van architect Pierre Cuypers is gebouwd op een eiland in het IJ. Dit betekent dat de ruimte voor bouwverkeer, met name de aan- en afvoer van materialen, beperkt is. Dat maakt het een complexe logistieke puzzel. Daarom is het van belang op tijd te beginnen met de voorbereiding en door zorgvuldig te plannen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers