Kom kijken in de waterstoftrein

Nieuws

5 maart 2020

Is de waterstoftrein een haalbaar alternatief op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050? Op initiatief van ProRail en de provincie Groningen zoeken we naar het antwoord op deze vraag, om te beginnen met testritten tussen Groningen en Leeuwarden. Zaterdag 7 maart is de trein voor publiek en pers te bekijken op station Groningen.

Toelichting

De waterstoftrein is voor iedereen toegankelijk en staat opgesteld aan het perron van spoor 1a. Deskundigen van verschillende organisaties geven een toelichting.

Testritten

De waterstoftrein maakt momenteel een aantal testritten tussen de stations van Groningen en Leeuwarden. Deze ritten vinden plaats in de nachtelijke uren en zijn zonder reizigers. De testperiode loopt tot 14 maart. Met deze testritten wordt praktijkervaring opgedaan met het rijden op groene waterstof. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken. 

Partners

Bij de proef zijn behalve de provincie Groningen en Prorail ook vervoerder Arriva en testorganisatie DEKRA betrokken. Energiebedrijf Engie levert de tankinstallatie en de waterstof en de trein komt van Alstom. 

Duitsland

De waterstoftrein van het type Alstom Coradia Ilint is een reizigerstrein die in Duitsland al rijdt langs Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. Nederland is het tweede land waar de trein op het spoor rijdt.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers