Koperdief zwaar gewond na poging diefstal

Nieuws

Gepubliceerd op 23 maart 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 10:56 uur

Een koperdief die woensdagnacht in de buurt van Rotterdam Centraal koper probeerde te stelen, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij raakte tijdens de diefstal een elektriciteitskabel en werd door de politie gevonden met levensbedreigende brandwonden. ProRail en de aannemers zijn de hele nacht bezig geweest de schade te herstellen zodat de treinen vanochtend weer konden rijden.

Maatregelen

Koperdieven nemen grote risico's door koperenkabels uit het spoor te knippen. Zo staat er op sommige kabels een spanning van 1.500 volt, dat is bijna zeven keer meer dan wat er thuis uit het stopcontact komt. Bij een koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en direct vertraging voor de reiziger. Erg vervelend en impactvol voor iets dat maar een paar euro waard is. Daarom zetten we diverse maatregelen in om het de koperdieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Camera’s en controles

Zo zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera's met infrarood en bewegingsmelders. Zo kunnen koperdieven op heterdaad worden betrapt. Om de toegang tot het spoor moeilijker te maken, plaatsen we hekken. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden.

Aluminium en DNA-spray

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden. Nodig voor het spoor dus. Maar waar het kan, vervangen we koper door aluminium. Dat is veel minder waard. Tenslotte is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Actie koperslag

Een goede samenwerking is het halve werk. Daarom werken we samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen.

We gaan door

Uit de meest recente cijfers blijkt dat het aantal koperdiefstallen sterk is afgenomen. Dat komt onder andere door onze maatregelen. De gedaalde koperprijs op de wereldmarkt helpt ons ook: dieven krijgen daardoor minder voor hun gestolen koperwaar. We zijn blij dat het aantal koperdiefstallen en daarmee de veroorzaakte overlast op het spoor daalt. Maar, we zijn er nog niet. Nog steeds vinden er diefstallen plaats. De ingezette maatregelen worden dan ook doorgezet om het aantal nog verder terug te dringen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers