Letters Amsterdam Centraal weer teruggeplaatst

Nieuws

27 februari 2024

Vanmiddag is de gevel van station Amsterdam Centraal weer voorzien van de originele letters. Deze waren er eind vorig jaar afgehaald voor de restauratie van de entree van de monumentale centrale hal. De letters worden tijdelijk boven de entree geplaatst. In de toekomst komt de luifel boven de hoofdentree ook weer terug. Wanneer deze af is komen de letters definitief op hun originele plek op de luifel te staan.

Vernieuwing bezig

Momenteel renoveert Anton Rail & Infra namens ProRail en NS de vloer en de entree. Deze klus is naar verwachting dit voorjaar gereed. Dan is de hal weer voorzien van een mooie vloer en is de entree helemaal af. In enkele hoeken van de hal is de aannemer nog bezig met tegelwerk. Dit is een precieze klus en dat moet natuurlijk wel netjes gebeuren. Verder werkt de aannemer nog aan de gevel en de deuropeningen. Als dit af is wordt het straatwerk bij de oostelijke metrotoegang aangepast.

Meer reizigers

Naast de renovatie van de monumentale centrale hal is ProRail gestart met een grootschalige verbouwing van het station. Reden is het groeiend aantal reizigers van 200.000 naar 275.000 per dag. Dit vraagt om meer ruimte. Daarom verbouwt BAM namens ProRail momenteel ook de westelijke entree aan de centrumzijde. Verder gaan we in de toekomst het aantal opgangen naar de perrons uitbreiden, de Oosttunnel verbreden en de huidige perrons verbreden en verlengen. Bij de Oostertoegang gaan we bovendien de vijf bruggen vervangen. Deze zijn aan het einde van hun levensduur.

Wat nog meer in Amsterdam?

Ook halen we wissels weg, vernieuwen we sporen en plaatsen we extra seinen. Zo komt er meer ruimte voor treinen die kort achter elkaar het station binnen rijden. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Zo verbinden we Amsterdam met de rest van Nederland en Nederland met de rest van Europa.

Lees meer: Lees meer:

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers