Mbo-opleiding Railtechniek officieel van start

Nieuws

10 maart 2023

De spoorsector komt veel technische vakmensen tekort. Om hier wat aan te doen ontwikkelden ProRail, Technical Valley, Railcenter en deelnemende spooraannemers de mbo-opleiding Railtechniek. Tien deelnemers begonnen deze maand met de opleiding. Op 9 maart vond de officiële opening plaats. Imad, één van de deelnemers, vertelt enthousiast: “Deze opleiding is precies wat ik zoek.”

Tekort aan vakmensen

Momenteel is er een fors tekort aan railtechnisch geschoolde mensen. De benodigde instroom binnen de spoorbranche wordt dan ook niet gehaald. Er zijn met name te weinig elektrotechnisch geschoolde mensen. Wij hopen dat deze nieuwe mbo-opleiding zal bijdragen aan het oplossen van dit personeelstekort. Tijdens een volledig betaald werk-leertraject leiden we deelnemers in minder dan drie jaar tijd op tot monteur Energievoorziening of Treinbeveiliging. De opleiding is bedoeld voor mensen met technische ervaring of minimaal een opleiding niveau mbo 2.

De deelnemers aan de nieuwe opleiding
De deelnemers aan de nieuwe opleiding

Mooie kans

Tijdens de feestelijke opening zijn ook de deelnemers aanwezig. Emre is één van de deelnemers en vertelt waarom hij koos voor deze opleiding: “Ik heb veel mensen om mij heen die in de spoorbranche werken. Mijn broer, mijn oom, mijn vrienden. Door hun positieve verhalen raakte ik ook geïnteresseerd in de spoorsector.” Na het lezen van de vacature weet Emre het zeker: dit is echt iets voor hem.

Emre: “Je bent lekker buiten aan het werk en bent met je handen bezig. Tien jaar geleden deed ik de opleiding Elektrotechniek, die ik wegens omstandigheden helaas niet kon afmaken. Ik ben erg blij dat ik nu hier aan de slag kan. Deze mooie kans pak ik met beide handen aan.”

Ik wil mezelf ontwikkelen en meer leren over energievoorziening.

Imad deelnemer mbo railtechniek

Nieuw in de spoorwereld

Ook Imad neemt deel aan de opleiding. Imad werkte lange tijd als teamleider in de productie. “Soms hielp ik mee wanneer er technische problemen waren. Hoe vaker ik dat deed, hoe leuker ik het vond”, vertelt Imad. “Maar ik miste de uitdaging in mijn werk. Dus toen ik deze vacature tegenkwam dacht ik: dit is precies wat ik zoek. Ik wil mezelf ontwikkelen en meer leren over energievoorziening en alles wat daarbij komt kijken.”

De spoorwereld is compleet nieuw voor Imad. “Ik heb wel wat technische ervaring, maar om op het spoor te werken met spanningen van wel 1500 Volt, daar komt wel wat bij kijken. Ik kijk er enorm naar uit om alle kneepjes van het vak te leren. Misschien dat ik na het afronden van deze opleiding uitvoerder of teamleider kan worden, omdat ik daar al ervaring in heb.”

Railtechniek

Met dit volledig betaalde werk-leertraject behaal je een mbo-3 diploma, diverse railtechnische certificaten en kun je aan het werk met de techniek achter het spoor. Bij de start van het traject kies je voor de richting Energievoorziening of Treinbeveiliging. Jij kan worden wat jij wil in de railtechniek.

Lees meer over de opleiding Lees meer over de opleiding

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers