Meer goederen per spoor

Nieuws

2 augustus 2017

Het goederenvervoer per spoor van en naar Nederland is in 2016 toegenomen tot ruim 37 miljoen ton. Dat is 2,3 procent meer dan in 2015. Het CBS heeft op 2 augustus cijfers bekendgemaakt over het goederenvervoer per spoor in 2016.

Bekijk: Emplacement Kijfhoek vanuit de lucht

Duurzame mobiliteit

Het spoor verbindt de Nederlandse Havens met het Eurepese achterland. Miljoenen tonnen goederen gaan er jaarlijks over het Nederlandse spoor. Van kleding en voedsel tot apparaten, auto’s en machineonderdelen. Bijna al het spoorgoederenvervoer is internationaal. Ruim 20 goederenvervoerders verzorgen het vervoer van deze spullen over het spoor. Spoorgoederenvervoer draagt bij aan duurzame mobiliteit in Nederland:

  • 1 trein vervoert net zo veel goederen als 56 vrachtwagens
  • 1 ton goederen per trein levert 80% minder CO2-uitstoot op dan per vrachtwagen over de weg

Samenwerking met de havens

ProRail en de Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam hebben zich tot doel gesteld om het goederenvervoer per spoor te verbeteren en het aandeel van het vervoer per spoor te vergroten. We doen dit op allerlei manieren, bijvoorbeeld door het rijden met langere goederentreinen mogelijk te maken. Dit verlaagt namelijk de kostprijs van het spoorgoederenvervoer.

Vervoer met langere goederentreinen

Op dit moment zijn goederentreinen gemiddeld zo’n 500 a 600 meter lang, in de toekomst moet dat 740 meter worden. Dit betekent in de praktijk ruimte voor 3 extra grote containers per trein. Eind vorig jaar heeft ProRail nieuwe keersporen bij Tata Steel in Beverwijk aangelegd, zodat goederenvervoerder met 740 meter lange treinen kunnen rijden.

Meer weten over het spoorgoederenvervoer? Kijk op www.prorail.nl/spoorgoederenvervoer

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers