Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Megaoperatie bij Zwolle afgerond

Nieuws

23 juli 2021

Eindelijk is het zover: de spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is klaar voor gebruik. Vanaf morgen, zaterdag 24 juli, rijden er treinen door een gloednieuwe dive-under,

Spoorknooppunt

Spoorknooppunt Zwolle is de schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Het is het tweede grootste spoorknooppunt van Nederland. Treinverkeer in deze regio neemt toe. En om die groei op te vangen hebben we het knooppunt veranderd, vergroot en vernieuwd. Een gigantische operatie. Wat we precies hebben gedaan zie je in onderstaande video.

Bekijk: In deze video zie je wat we gedaan hebben om de groei van knooppunt Zwolle op te vangen

Belangrijke stap

Met de spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte zetten we een belangrijke stap in Spoorplan Noord-Nederland. Door Spoorplan Noord-Nederland nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad ontstaan.

Voor gedeputeerde Bert Boerman van Overijssel gaat hiermee een jarenlange wens in vervulling. “Voor de reizigers is een belangrijke stap gezet met de oplevering van de viersporigheid en de dive-under. Hiermee is het spoornetwerk naar de noordelijke provincies verbeterd. Dit zorgt voor betere verbindingen in de regio’s, kortere reistijden en meer overstapmogelijkheden. De provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel hebben hier gezamenlijk 36 miljoen euro in geïnvesteerd.”

Dit zorgt voor betere verbindingen in de regio’s, kortere reistijden en meer overstapmogelijkheden.

Bert Boerman gedeputeerde bij provincie Overijssel

Elk een eigen spoor

Tussen Zwolle en Herfte verdubbelden we de sporen van twee naar vier. Bij Herfte splitsen de sporen richting Meppel – en verder naar Groningen en Leeuwarden – en richting Emmen. Bij deze spoorsplitsing bouwden we een zogenoemde dive-under. Bij een dive-under gaat het ene spoor onder het andere door, zodat treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een 'eigen' spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten. Ook is het perron bij spoor 15 en 16 verbreed en hiermee geschikt gemaakt voor meer reizigers.

De nieuwe dive-under bij Herfte vanuit de lucht
De nieuwe dive-under bij Herfte vanuit de lucht

Niet meer wachten

Jieskje Hollander, regiodirecteur Oost bij Arriva Nederland is blij dat de treinen van Arriva voortaan minder wissels voor de wielen krijgen. “In de nieuwe situatie kunnen we op hetzelfde spoor blijven rijden. Eerder moesten we meer wissels passeren. Dit is comfortabeler en rustiger voor de reizigers én onze medewerkers. Omdat we hetzelfde spoor houden kunnen we ook eerder versnellen. Bijkomend voordeel is nog dat we niet meer hoeven te wachten op de NS-trein die eerder op hetzelfde spoor reed. Qua reistijd scheelt het dus en voor onze machinisten op dit traject is het uniek om eens door een tunnel te rijden. Dus bij Arriva is iedereen erg blij met de dive-under.”

We hoeven nu niet meer te wachten op de NS-trein die eerder op hetzelfde spoor reed.

Jieskje Hollander regiodirecteur bij Arriva

Tastbaar resultaat

Regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS Noordoost vindt de uitbreiding van de capaciteit bij Zwolle-Herfte een mooi en tastbaar resultaat van de samenwerking binnen Programma Noord-Nederland en goed nieuws voor de reiziger. “Vanaf deze zomer kan NS de Sprinter Leeuwarden-Meppel laten doorrijden naar Zwolle. Dat betekent dat reizigers vanuit Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega voortaan zonder overstap naar Zwolle kunnen, met vanuit Zwolle aansluitingen naar de rest van Nederland. En andersom natuurlijk.”

Betrouwbaarheid

COO Ans Rietstra van ProRail ziet de betrouwbaarheid van het treinverkeer naar het noorden een stuk toenemen door de spooruitbreiding. “Zij lopen nu veel minder kans op verstoringen en vertragingen. Het was een intensieve bouwperiode waarin we veel van de reiziger vroegen, maar het spoor bij Zwolle is nu echt klaar voor de toekomst. Daar is door veel mensen en partijen  heel hard  aan gewerkt en daar wil ik iedereen  voor bedanken!”

In september zijn er nog afrondende werkzaamheden, aan bijvoorbeeld de bovenleiding. Ook ruimen we de werkterreinen op en werken we aan de inrichting van het gebied met groen, zoals in het Wipstrikpark.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers