Met 130 door de mist

Nieuws

Gepubliceerd op 29 december 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:01 uur

Winterse taferelen houden de forens in grote delen van het land in de ban. Met dichte mist en hier en daar wat vorst zijn dit de ingrediënten voor drukke ochtend- en avondspits op de Nederlandse wegen en wachtrijen op de luchthaven. Met een punctualiteit van boven de 90 procent heeft het weer nog niet tot noemenswaardige problemen op het spoor geleid. Nagenoeg overal rijdt het treinverkeer probleemloos met 130 door de mist.

Voorbereid

Nu het lijkt dat de winter zachtjes aan zijn intrede doet  is ProRail alert op problemen op het spoor. Als de temperatuur net onder het vriespunt duikt, liggen rijpvorming en ijzel op de loer. Omdat Nederland een van de drukst bereden spoornetwerken ter wereld heeft kunnen mist, vorst en ijzel grote impact hebben op de hele dienstregeling.

Hoe ontstaat rijp?

Rijp is een witte laag die je soms op gras, struiken en voorwerpen als daken, hekken en auto’s kan vinden. Deze ontstaat bij temperaturen onder nul door de overgang van waterdamp in ijs. Rijp ontstaat bij voorkeur tijdens een rustige, heldere nacht op voorwerpen, die snel warmte verliezen door uitstraling naar de ruimte, zoals een bovenleiding. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, kunnen zich op de bovenleiding ijskristallen vormen. Dit noemen we (ver)rijpen.

Waarom is dat een probleem?

Treinen hebben voldoende stroom nodig om goed te kunnen rijden. IJsvorming op de bovenleiding vermindert het contact en zorgt voor slijtage van de stroomafnemer op de trein. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden. Om hinderlijke ijsaangroei bij ijzel te voorkomen, blijven we zo veel mogelijk rijden met (lege) treinen.

Wat als de winter echt begint?

ProRail wil ondanks het zachte winterweer van de afgelopen jaren, goed voorbereid zijn. Daarom trainen we onze mensen regelmatig waarbij besluitvorming over welke maatregelen we inzetten bij extreem weer (winter, herfst en storm) door ProRail, vervoerder en aannemer wordt nagebootst. Op deze manier houden we onze organisaties scherp.

Winterklaar

Wil je weten wat ProRail nog meer doet om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de winter?

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers