Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Met automatische beeldherkenning snel spoordefecten opsporen

Nieuws

19 februari 2020

Het is goed mogelijk via beeldherkenning sneller en veiliger defecten aan het spoor te signaleren dan met de handmatige inspecties die we nu nog toepassen. Twee keer per jaar rijdt een videoschouwtrein over het spoor, die miljoenen foto’s maakt. “Ik zag collega’s de hele dag foto’s bekijken op zoek naar fouten in het spoor en toen dacht ik: dat kan anders”, vertelt Oscar van Hees, data scientist bij ProRail. “Door ongeveer 250 miljoen foto’s per jaar te analyseren met kunstmatige intelligentie, zijn we in staat om veranderingen zoals defecten automatisch op te sporen.”

Bekijk: Innovaties bij ProRail: Geautomatiseerde beeldherkenning

Haarscheurtjes

Met automatische beeldherkenning kunnen we in korte tijd vele kilometers spoor beoordelen. We kijken naar bijvoorbeeld wissels en spoorstaven. Zelfs de kleinste haarscheurtjes zijn op deze manier te registreren en analyseren. “Mankracht blijft altijd nodig, want voorspellen is leuk, maar nooit 100% goed. Daarom doen we na de automatische analyse altijd nog een handmatige controle. Waar we eerst twee maanden bezig waren om een gebied te beoordelen, kunnen we dat nu in een week. Een enorme tijdswinst dus”, stelt Oscar.

Beter plannen

Door de nieuwe manier van inspecteren kunnen we beter bepalen wanneer onderhoud nodig is en wat er dan precies moet gebeuren. Door de grote hoeveelheid beelden kunnen we bovendien beter zien hoe defecten veranderen door de tijd heen en of dat volgens verwachting verloopt. Zo krijgen we meer grip op de (slijtage van) onderdelen van ons spoorsysteem, preventief handelen en daardoor kunnen we hinder voorkomen. Met het oog op de flinke groei van het spoorvervoer komende jaren is dat heel belangrijk. Door toenemend treinverkeer zal het spoor harder slijten. En omdat het drukker wordt op het spoor, zorgt een defect onderdeel sneller voor stagnatie in het systeem. Ook hebben we door intensiever gebruik steeds minder gelegenheid om het spoor handmatig te inspecteren. Dat ware redenen genoeg om naar een goed alternatief te zoeken.

Meer weten of meewerken?

Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op https://werkenbijprorail.nl/innovaties-bij-prorail/

Wil je meewerken en met slimme oplossingen, vernieuwing van systemen en nieuwe technologieën bijdragen aan duurzame mobiliteit en mobiliteitsgroei? Houd dan onze vacatures in de gaten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers