Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Metingen gedaan bij kapotte spoorbrug in Harlingen

Nieuws

20 juni 2022

De spoorbrug over de Zuidergracht in Harlingen is sinds 25 april gesloten. De brug bleek niet goed te kunnen openen en sluiten. Dit levert hinder op voor scheepvaartverkeer. Er is inmiddels een test geweest, waarbij de brug meerdere malen geopend en gesloten is. De resultaten hiervan wachten we af.

Trillingen registeren

Arend Klapwijk, inspecteur bij ProRail, vertelt: “Het spoor ligt wel goed, dus treinen kunnen voorlopig gewoon blijven rijden. De brug is alleen niet meer bediend de afgelopen drie weken. Wel is er continue monitoring op gevoerd en hebben we trillingen geregistreerd. Afgelopen dinsdag op woensdagnacht zijn we ter plaatste geweest om te meten of we veranderingen zagen. Die metingen worden nu geanalyseerd door een ingenieursbureau en zij geven ons dan een advies en mogelijk herstelplan.”

De spoorbrug gefotografeerd vanaf de Trambrug
De spoorbrug gefotografeerd vanaf de Trambrug

Warme weer

Wat de reden is voor de storing, kan Arend zelf nog niet zeggen. “Er is een vermoeden van verzakking of vervorming. Dat kan ook de warmte zijn gebeurd, dus we kijken ook wat er de komende dagen gaat gebeuren tijdens het warme weer. Het kan ook loos alarm zijn. Maar omdat we nog in de monitoringsfase zitten, gaan we de brug nog niet volledig bedienen. Dus dat betekent dat de brug voorlopig nog niet open gaat”, aldus Arend.

Dit betekent dat er geen boten onder de brug door kunnen varen, aangezien deze een doorvaarthoogte heeft van 1 meter 40. Wanneer de uitkomst van de metingen bekend zijn, wordt duidelijk hoe en wanneer de brug weer open kan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers