Minder lichthinder bij De Vork in Haren

Nieuws

7 april 2023

ProRail paste in de afgelopen weken de verlichting aan op het opstelterrein De Vork. Omwonenden van deze parkeerplaats voor treinen meldden na de oplevering dat ze last hadden van de verlichting. Daarom plaatsten we kappen om én plakten we stickers op de lampen. Dit vermindert de lichtvervuiling.

Licht beter gericht

Hoewel de verlichting voldeed aan de norm, gaven de nieuwe lichtmasten en buisvormige lampen veel licht af. Zowel op de plek waar licht in het donker nodig is om werk veilig te kunnen doen, als in de vorm van een gloed boven het opstelterrein. Dat viel extra op omdat het gebied rondom het nieuwe opstelterrein vrij donker en onbebouwd is. Daarom plaatsen we kappen en stickers aan de onder- en zijkanten van de lampen om het licht beter te richten.

Alle nieuwe verlichting op en rond het opstelterrein is ledverlichting. Een goede stap op het gebied van duurzaamheid, omdat led minder vermogen kost. Niet alleen het licht zelf is duurzaam; sensoren in de lampen maken dat de lampen dimmen als er niemand is. Zodra er beweging wordt gedetecteerd, gaan de lampen op 100 procent vermogen branden. Een flinke besparing. Tegelijkertijd heeft led de eigenschap vrij fel licht af te geven. En dat was in het geval van Haren een punt.

  • Lampenkap op opstelterrein De Vork in Haren
    Lampenkap geplaatst om lamp op opstelterrein in Haren
  • Lampenkappen geplaatst op opstelterrein De Vork in Haren
    Lampenkappen gaan de lichtvervuiling tegen in Haren

Lampenkappen voor masten

Om de lichthinder te verhelpen, zijn er kappen op de lampen geklemd. In totaal monteerden we ruim 140 kappen in twee verschillende maten. Deze kappen zitten stevig vast, zijn vanaf de grond redelijk onzichtbaar en doen hun werk goed. De kappen zorgen ervoor dat het licht niet langer vanaf de zijkant zichtbaar is. En daarmee minder hinderlijk is.

Naast lichtmasten wordt het opstelterrein ook verlicht door lijnverlichting. Dat zijn buisvormige lampen aan spankabels. Deze buizen gloeien op, wat ook voor lichthinder zorgde. Op deze buisvormige lampen zijn zo’n 360 licht-blokkerende stickers geplakt. Deze werken hetzelfde als de lampenkappen op de lichtmasten. Deze stickers zorgen ervoor dat het licht alleen aan de onderkant van de lamp kan schijnen. Dit betekent dat de gloed boven het opstelterrein verleden tijd is.

Verhuizing opstelterrein

In 2020 werd het opstelsterrein bij station Groningen verplaatst naar De Vork in Haren. Dit nieuwe, grotere opstelterrein ligt in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten. Om het opstelterrein beter in te passen in de omgeving, is aan de kant van Haren een archeologisch wandelpark ingericht. Het oude opstelterrein is inmiddels verwijderd.

De Vork

De komende jaren gaat station Groningen flink veranderen. Zo komen er extra sporen bij en leggen we een reizigerspassage, fietstunnel en busonderdoorgang aan. Om al deze veranderingen mogelijk te maken en meer ruimte te bieden is het opstelterrein aan de zuidzijde van het station in juni 2020 verplaatst naar 'De Vork' in Haren.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers