Groningen : Groningen Spoorzone - De Vork (Project gerealiseerd)

De komende jaren gaat station Groningen flink veranderen. Zo komen er extra sporen bij en leggen we een reizigerspassage, fietstunnel en busonderdoorgang aan. Om al deze veranderingen mogelijk te maken en meer ruimte te bieden is het opstelterrein aan de zuidzijde van het station in juni 2020 verplaatst naar 'De Vork' in Haren.

Locatie
Haren
Startdatum
2016
Einddatum
2020

Parkeerplek voor treinen

Een opstelterrein is een soort parkeerplek voor treinen. Treinen die de vervoerders even niet nodig hebben voor de dienstregeling zetten ze hier tijdelijk neer. Ze kunnen dan schoongemaakt, getankt en onderhouden worden.

Groningen Spoorzone

Met aanpassingen aan sporen en stations tussen Groningen en Haren versterken we Groningen als goed functionerend OV-knooppunt en zorgen we voor een goede bereikbaarheid van de stad en regio. Het groeiende aantal reizigers per trein, bus, fiets en te voet kan straks nog comfortabeler, sneller en gemakkelijker hun bestemming bereiken.

Zicht op bedrijventerrein verdwenen

Het nieuwe opstelterrein 'De Vork' ligt in de splitsing van de sporen richting Winschoten en Zwolle. Dat is naast het huidige bedrijventerrein Zuidoost. Het opstelterrein is zo aangelegd dat het zicht op het bedrijventerrein vanuit de omgeving voor het grootste deel wordt beperkt.

Bekijk: Groningen Spoorzone: meer treinen en spoor

Wal houdt geluid en licht tegen

Bij het nieuwe opstelterrein is een wal aangelegd die het geluid en licht zoveel mogelijk tegenhoudt. Het opstelterrein heeft ledverlichting met schemerschakelaars en sensoren gekregen. Daarmee beperken we de lichtuitstraling in de nacht. Het gebied naast het opstelterrein is ingericht als archeologisch wandelpark dat sinds juni 2019 open is voor bezoekers.

Tien kilo vuursteen

Voordat aannemer Oosterhuis BV aan de slag kon met de aanleg van het archeologisch wandelpark, is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Tegen de verwachting in, vonden we veel waardevolle resten. Zo zijn er sporen gevonden van boerderijen uit de late ijzer- en de Romeinse tijd. Ook vonden de archeologen ruim tien kilo vuursteen in het hele gebied.

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers