Archeologisch wandelpark 'De Vork' officieel geopend

Nieuws

27 juni 2019

Vandaag onthulden de leerlingen van groep 8B van basisschool De Borg uit Haren het insectenhotel op het archeologisch wandelpark 'De Vork'. Dat deden zij samen met gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk, wethouder Roeland van der Schaaf en projectmanager Han Berends van ProRail. Met de onthulling werd het wandelpark op officieel geopend.

Groene omgeving

Met het wandelpark is vlakbij de nieuwe wijk Haren-Noord en het buurtschap Essen een fijne plek ontstaan waar mensen kunnen wandelen en verblijven. Deze groene omgeving ligt vlak naast het opstelterrein voor treinen dat nu in aanbouw is, in de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten. De ingang van het park is aan de Noorderzanddijk.

In bloei

Aannemer Oosterhuis BV startte ruim een jaar geleden met de aanleg van het archeologisch wandelpark, naast het opstelterrein De Vork. Het park is compleet met vlonderpaden, waterlopen, bomen, struiken en een kikkerpoel. Eerder dit jaar herrees een replica van een historische boerderij als verwijzing naar de archeologische vondsten die in het gebied zijn gedaan en werd een picknickplaats aangelegd. 

Archeologische waarde 

Voordat de aannemer aan de slag kon met de aanleg van het wandelpark, is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Tegen de verwachting in, zijn er veel waardevolle resten gevonden. Zo zijn er sporen gevonden van boerderijen uit de late ijzertijd (200 v. Christus) en Romeinse tijd gevonden. En vonden de archeologen ruim 10 kilo vuursteen in het hele gebied.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers