Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Minder treinen door personeelstekort op verkeersleidingspost

Nieuws

16 juni 2021

Als gevolg van ziekteverzuim in combinatie met personeelstekort op onze verkeersleidingspost in Utrecht zullen er donderdag 17 juni tussen 07.00 uur en 15.00 uur minder treinen rijden op de trajecten Amsterdam - Amersfoort en Utrecht - Amersfoort.

Check reisplanner

Op het traject tussen Utrecht en Amersfoort rijden vier in plaats van zes intercity’s per uur. De stoptrein blijft daar ook rijden. Tussen Amsterdam en Amersfoort rijden geen intercity’s. De stoptrein rijdt wel en ook mag er gebruik gemaakt worden van de IC naar Berlijn. Check je reisplanner voor vertrek.

Maatregelen

ProRail kampt al enige tijd met een tekort aan verkeersleiders. Hierdoor is het soms moeilijk om treinverkeersleiders bijvoorbeeld bij een ziekmelding te vervangen. Dat zorgt ervoor dat uitval van treinen soms onvermijdelijk is, omdat op een deel van het spoor dan minder gereden mag worden. We proberen deze problemen zoveel mogelijk te beperken en zo snel mogelijk structureel op te lossen.

Maatregelen op de korte termijn

  • Op de korte termijn bekijken we nu continu vanuit landelijk perspectief waar een mogelijk tekort aan personeel dreigt, zodat we dit met personeel van verkeersleidingsposten waar de bezetting wel goed is zoveel mogelijk kunnen opvangen. Dit is echter niet altijd mogelijk, omdat een treinverkeersleider specialistische kennis moet hebben van het spoortraject dat hij of zij ‘bedient’. Ook snappen we dat niet iedereen dit praktisch kan regelen door bijvoorbeeld een fikse toename van de reistijd;
  • ProRail probeert recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken tijdelijk weer in dienst te kunnen laten komen op locaties waar dat hard nodig is.

Maatregelen voor de langere termijn

  • ProRail blijft flink investeren in wervingscampagnes om nieuwe treinverkeersleiders aan te trekken. Zo is het werving- en selectiebudget in 2021 ten opzichte van 2018 bijna acht keer zo hoog om meer potentiële nieuwe medewerkers te interesseren.
  • Mede door de extra investeringen is sinds 2018 het aantal opgeleide treinverkeersleiders die instromen verdrievoudigd.
  • We houden de opleiding voortdurend tegen het licht om te zien of we ervoor kunnen zorgen dat we aankomende medewerkers nog beter kunnen opleiden, zodat de slagingskans wordt vergroot.

Check voor vertrek een reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers