Treinverkeer weer volgens dienstregeling na storing bij Schiphol

Nieuws

3 oktober 2023

Rond Schiphol is dinsdag 3 oktober het treinverkeer ernstig verstoord geraakt door een storing in een ProRail-communicatiesysteem. De storing ontstond om 16.45 uur in de middag. Inmiddels is een telefoniestoring technisch opgelost. De treinen rijden, sinds de ochtend van 4 oktober, weer volgens de normale dienstregeling.

Update | 04-10 | 08.55 uur

De storing in een ProRail-communicatiesysteem heeft gisteravond tot einde dienstregeling hinder opgeleverd. Vanaf ongeveer 22.00 uur stabiliseerde de situatie zich en reden er veel treinen weer. Wel waren er nog vertragingen. Sinds vanmorgen kunnen de treinen weer rijden volgens de normale dienstregeling. Medewerkers van NS en ProRail hebben vannacht hard gewerkt omdat te kunnen organiseren.

Update | 03-10 | 21.23 uur

Een storing in het telefoniesysteem van ProRail zorgde ervoor dat er geen treinverkeer van en naar Schiphol mogelijk was. Daarnaast veroorzaakten diverse incidenten - waaronder een gestrande trein bij Utrecht en een aanrijding van een vrachtwagen tegen een spoorbrug bij Heemstede - voor veel impact op het treinverkeer. Door de storing en incidenten staan er nog treinen op de verkeerde plek.

Hierdoor hebben reizigers te maken met vertragingen, onder andere op de stations Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal. De telefoniestoring is inmiddels technisch opgelost en we werken er hard aan om steeds meer treinen te kunnen laten rijden. We verwachten dat reizigers hier nog de rest van de avond hinder van ondervinden. Reizigers wordt verzocht de reisplanner te raadplegen voor de actuele reisinformatie. De reguliere regeling omtrent 'geld terug bij vertraging' is uiteraard van toepassing.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Bericht | 03-10 | 17.55 uur

Per uur rijden zestig treinen Schiphol in en uit. Een storing veroorzaakt dan ook direct flinke vertragingen en uitval van veel treinen. Het weer opstarten van het treinverkeer kost dan ook veel tijd. We betreuren de overlast die deze storing veroorzaakt voor vervoerder en reizigers. We doen er alles aan om te zorgen dat zij zo spoedig mogelijk hun weg weer kunnen vervolgen. Kijk voor vertrek in een reisplanner.

Communicatiesystemen

Om treinen veilig te laten rijden moeten de juiste mensen altijd contact met elkaar kunnen hebben. Als dat niet kan, dan moeten we (in een uiterst geval) het treinverkeer stilleggen omwille van veiligheid.

Lees meer over treinen en communicatie Lees meer over treinen en communicatie

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers