Monumentale kappen station Leeuwarden teruggeplaatst

Nieuws

8 november 2022

De ruim 130-jaar oude kappen van station Leeuwarden zijn gerenoveerd! ProRail plaatst ze samen met aannemer Anton Rail terug. De unieke monumentale kappen op dit station moeten weer zeker 100 jaar meegaan. Eind januari 2023 is de hoge stationskap weer helemaal terug.

Duurzaam

Bij de renovatie van station Leeuwarden kiest ProRail voor zoveel mogelijk hergebruik van materiaal vertelt Jim van Leersum, projectmanager ProRail stations. “Nadat we de constructie demonteerden, zagen we dat we het overgrote deel van de oorspronkelijke materialen konden hergebruiken. De constructie is ‘gestraald’ en geconserveerd en was daarna klaar om weer te worden teruggeplaatst.”

Dennengroen en okergeel

Na eerder onderzoek bleek dat de originele kleur van de houten elementen licht okergeel is geweest. Deze kleur zie je opnieuw terug in het dakbeschot. De staalconstructie schilderen we in de originele dennengroene kleur.

Lage perronkappen

Nadat de hoge kappen helemaal zijn teruggeplaatst, gaan we verder met het terugplaatsen van de kappen boven de perrons. De totale renovatie duurt nog tot eind 2023.

Historische waarde

Station Leeuwarden heeft een unieke historische uitstraling. Het werd gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. En heeft dus al meer dan honderd jaar weer en wind doorstaan. Dat dwingt respect af voor de bouwers en is mede mogelijk gemaakt door het onderhoud dat ProRail steeds heeft gedaan.

Lees meer over de monumentale perronkappen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers