Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Leeuwarden : Renovatie perronkappen

Station Leeuwarden heeft een unieke historische uitstraling. Het werd gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw. En heeft dus al meer dan honderd jaar weer en wind doorstaan. Dat dwingt respect af voor de bouwers en is mede mogelijk gemaakt door het onderhoud dat ProRail steeds heeft gedaan. Nu zijn de perronkappen toe aan renovatie en verbetering.

Locatie
Leeuwarden
Startdatum
2019
Einddatum
2025

Sterke wind

In 2017 bleek dat de constructie niet meer voldeed aan de eisen van nu. De kappen waren beschadigd en niet bestand tegen sterke wind. Een tijd van onderzoek doen en voorbereidingen treffen brak aan. Ook het zoeken naar historische materialen kostte relatief veel tijd. 

Ook hielden we rekening met het bijzondere jaar 2018, toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. Het station moest immers bereikbaar blijven.

Zo pakken wij het aan

De renovatie start in 2020. We verwijderen de gietijzeren delen op perrons stap voor stap. Dan passen we de fundering aan. Het gietijzer, zoals de pilaren en dragende delen, vernieuwen we op een andere plek. Zo beperken we de overlast. We verwachten dit project in 2025 af te ronden. Tijdens de werkzaamheden blijven de treinen rijden volgens dienstregeling.

Duurzaam renoveren en verbeteren

De fundering waarin de gietijzeren constructie van de perronkappen staat, moet versterkt worden. Dat blijkt uit ons onderzoek. De vernieuwde kappen zijn daarna klimaatbestendig. Ook kijken we of we zonnepanelen kunnen plaatsen op de kappen. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de historische uitstraling van het station.

De overkapping van het stationsplein is uniek. Het dak bevat een sikkelspant. Dit komt op Nederlandse stations niet meer voor. De sikkelspant laat zien wat voor bijzonder project dit is.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers