Verplaatsing opstellen treinen MerwedeLingeLijn

Nieuws

8 juli 2021

Vanaf 12 december 2021 wordt het opstellen (langdurig parkeren) van treinen op de MerwedeLingeLijn niet meer gedaan op het emplacement ter hoogte van de Transvaalstraat en de Crayesteynstraat in Dordrecht, maar in Geldermalsen. Hiermee maken gemeente Dordrecht en ProRail een einde aan de nachtelijke geluidsoverlast bij omwonenden van airco’s en compressoren die aan- en afslaan.

Oplossing geluidsoverlast

Gemeente Dordrecht en ProRail komen met deze oplossing nadat verschillende omwonenden en het Platform Spoor en Geluid melding hebben gemaakt van geluidsoverlast bij het ’s nachts opstellen van treinen. Eerder heeft de rechtbank de geluidsvoorschriften van de milieuvergunning voor het opstellen ter hoogte van de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat aangescherpt. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft daarop een last onder dwangsom opgelegd aan ProRail, omdat niet wordt voldaan aan de geluidvoorschriften. Om tot een goede oplossing te komen heeft ProRail onderzoek gedaan naar alternatieven in nauw overleg met de gemeente en de vervoerder.

Het emplacement ter hoogte van de Transvaalstraat en de Crayesteynstraat in Dordrecht
Het emplacement ter hoogte van de Transvaalstraat en de Crayesteynstraat in Dordrecht

Geldermalsen

De opstellocatie in Geldermalsen ligt naast een industriegebied. Er zijn daar dus geen omwonenden die overlast zouden kunnen ervaren van het opstellen van treinen. Daarnaast betreft het een logisch eindpunt van de lijn en daarom zijn er geen bewegingen van leeg materieel nodig om op deze locatie te komen. De verplaatsing naar Geldermalsen vergt echter nog wel voorbereiding. Zo moet ProRail het spoor waarop in Geldermalsen wordt opgesteld, deze zomer nog aanleggen. Daarnaast heeft de vervoerder tijd nodig om het werkproces anders in te richten. Daarom start de nieuwe situatie op 12 december, wanneer de dienstregeling voor 2022 ingaat. 

Rangeren blijft mogelijk

Het samenstellen van een trein door het in de juiste volgorde koppelen van wagens of rijtuigen wordt rangeren genoemd. Dit blijft wel toegestaan op het emplacement in Dordrecht, indien nodig ook ‘s nachts. Ook overdag kortstondig stilstaan van treinen ten behoeve van het rangeren, bijvoorbeeld te keren van rijrichting, blijft toegestaan. Hiervoor heeft ProRail een wijziging van de milieuvergunning aangevraagd bij de gemeente Dordrecht. De geluidsnormen voor het rangeren, en dan met name voor de piekgeluiden die ontstaan bij het passeren van een wissel en het afblazen van de remmen, zijn in deze nieuwe vergunning opgenomen.

Foto bovenaan: de beoogde toekomstige locatie van het opstelterrein in Geldermalsen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers