Nieuw: servicedesk gevaarlijke stoffen op het spoor

Nieuws

11 oktober 2017

ProRail heeft de Servicedesk Basisnet geopend. Vervoerders en verladers kunnen hier terecht met vragen over het vervoer en de routering van gevaarlijke stoffen over het spoor. Doel is om vervoer van gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk via de Betuweroute te laten verlopen.

De Servicedesk zal naast het beantwoorden van vragen ook actief voorlichting gaan geven aan goederenvervoerders en verladers. De voorlichting is bedoeld om vervoerders in sommige gevallen alternatieve routes te laten overwegen. ProRail kan vervoerders overigens niet dwingen tot het kiezen van een specifieke route. Naast voorlichting krijgt de Servicedesk ook een belangrijke taak om de vervoersstromen gevaarlijke stoffen in beeld te brengen voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook gemeenten en provincies worden geïnformeerd over de routering van gevaarlijke stoffen op het spoor. 

InfoMil

De servicedesk is een samenwerking met het kenniscentrum InfoMil van Rijkswaterstaat, dat formeel aangesteld is voor voorlichting over Basisnet. Voor vragen over de wettelijke aspecten van Basisnet, blijft het kenniscentrum InfoMil het aanspreekpunt.

Veilige manier van transport

Het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor is naast een zeer duurzame ook één van de veiligste manieren van transport. Nederland is met haar druk bereden spoornet op het gebied van spoorveiligheid één van de best presterende landen. Aan het vervoer van gevaarlijke stoffen worden strenge internationale en nationale eisen gesteld, die de veiligheid van dit vervoer moeten garanderen.

Wet Basisnet

Het vervoer van gevaarlijke stoffen is vastgelegd in de wet Basisnet. Sinds 1 april 2015 is Basisnet van kracht op de weg, het water en het spoor. Met het Basisnet wordt een duurzaam evenwicht beoogd tussen het vervoer van gevaarlijke stoffen, ruimtelijke ontwikkelingen en veiligheid. Vervoerders moeten zich houden aan veiligheidseisen. Maar ook transportroutes en de nabije omgeving moeten aan speciale eisen voldoen.

Voor ieder spoortraject waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd, is in de Wet basisnet een 'risicoplafond' vastgesteld. Hiermee moeten alle vervoerders van gevaarlijke stoffen rekening houden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat monitort de risico's op basis van realisatiegegevens van ProRail, en kan waar nodig ingrijpen.

Meer weten over veilig goederenvervoer per spoor? Lees dan dit artikel: veilig goederenvervoer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers