Nieuw spoor Geldermalsen in dienst

Nieuws

28 augustus 2021

Station Geldermalsen heeft er een perron bij. De meeste gebruikers van station Geldermalsen weten dat het Betuwse station vroeger uit slechts twee perrons bestond. Dit jaar werd het zevende spoor aangelegd en vanaf vandaag wordt het ook daadwerkelijk in gebruik genomen. Op deze manier zorgen we voor een robuuster spoornetwerk.

Onafhankelijke sporen

Dit spoor start ter hoogte van Tricht en loopt tot aan het station van Geldermalsen. Op deze manier is het spoor voor de Qbuzz treinen losgekoppeld van het hoofdspoor. De MerwedeLingelijn hoeft hierdoor geen andere sporen meer te kruisen en kan onafhankelijk van het andere treinverkeer rijden.

Betrouwbaardere dienstregeling

Door de aanleg van spoor 7 en de ingebruikname van perron 7 is het invoegen van de regionale trein op het druk bereden hoofdspoor niet meer nodig. Dit noemen we vrijleggen en biedt ruimte voor meer treinen op de twee sporen naar Utrecht. Daarnaast verhoogt het de betrouwbaarheid van de dienstregeling op beide spoorlijnen. Dat komt doordat de verstoringen op het ene traject dan geen gevolgen meer hebben voor het andere. Bijkomend voordeel is dat de betrouwbaarheid van de infrastructuur vergroot wordt door minder wissels.

Daarnaast gaan we gebruik maken van een ander type wissels. Dit is een belangrijke stap in de realisatie van de prognose voor Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) om meer treinen op dit traject te laten rijden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers