Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Nieuwe aanblik Cuypershal op Amsterdam Centraal

Nieuws

28 oktober 2022

De aanblik van de monumentale Cuypershal, op station Amsterdam Centraal, verandert. Eind dit jaar start ProRail, in samenwerking met aannemer AntonRail, met de voorbereidende werkzaamheden van deze ingrijpende verbouwing. Deze werkzaamheden duren een jaar, en zijn eind 2023 klaar.

Cuypershal

Het werk omvat restauratie en renovatie van zowel de Cuypershal als de Oostvleugel, die de hal met de Oosttunnel verbindt. Daarmee krijgt de Cuypershal, als toegangspoort met prachtige historische details, zijn oorspronkelijke karakter weer terug. Zoals dat architect Pierre Cuypers voor ogen stond in 1889, bij de oplevering van het station. In juli 2020 werd officieel de trap in gebruik genomen, die de Cuypershal verbindt met het metrostation.

Het werk wordt in twee fases uitgevoerd. We starten met het vervangen van de vloer in de Cuypershal, het maken van nieuwe voordeuren, en het herstel van de voorgevel van de Cuypershal.

Oostvleugel

In de Oostvleugel vervangen we de vloertegels. Ook werken we kolommen netjes af en voorzien we deze van metalen bekleding, net zoals in de Westvleugel. Verder vervangen we roosterplafonds, verlichting en technische installaties (omroep, brandmelding, camera’s).

Aan de buitenzijde van de Oostvleugel herstellen we de gevel, en maken we nieuwe entreedeuren. De hal en de Oostvleugel blijven tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor reizigers en publiek: het werk wordt in fases uitgevoerd.

  • Impressie van het resultaat na de eerste werkzaamheden
    Impressie van het resultaat na de eerste werkzaamheden
  • Impressie van het resultaat na de eerste werkzaamheden
    Impressie van het resultaat na de eerste werkzaamheden
  • Impressie van het resultaat na de eerste werkzaamheden
    Impressie van het resultaat na de eerste werkzaamheden

Vervolg van werkzaamheden

Vanaf begin 2024 plaatsen we de rijtuigkappen en de luifel terug aan de voorzijde van het station. Die zijn vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn verwijderd en tijdelijk opgeslagen.

In een vervolgfase komt een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, waar nu kantoorruimtes zijn. Ook gaan monumentale kroonluchters de hal verlichten. De prachtig geornamenteerde plafonds, het verfijnde metselwerk en de monumentale kolommen restaureren we.

Vertraging opgelopen

De renovatie van de Cuypershal heeft vertraging opgelopen omdat in juni 2021 de aanbesteding van het project is afgebroken. Dit had te maken met extreem hoge materiaal- en restauratiekosten. Hierdoor is besloten het project op te knippen en in twee fases uit te voeren. In de tussentijd is de benodigde financiering gevonden om het project in zijn geheel uit te kunnen voeren.

 

Aanpassingen Amsterdam Centraal

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd.

Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers