Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Nieuwe fietsenstalling Coevorden in gebruik

Nieuws

7 november 2018

ProRail werkt op verschillende plekken in het land aan fietsenstallingen. In Coevorden bouwden we vanwege de aanleg van de voetgangerstunnel een nieuwe fietsenstalling aan de rechterkant van het station. Daardoor ontstaat aan de linkerzijde van het station ruimte voor de aanleg van de nieuwe tunnel. Vanmorgen is de fietsenstalling in gebruik genomen.

Dubbellaags

De nieuwe fietsenstalling bestaat voor een gedeelte uit dubbellaagse stallingen. Anders dan bij reguliere fietsenstallingen worden de fietsen boven elkaar gestald waardoor de fietsparkeercapaciteit wordt verdubbeld. Bij het plaatsen van de fiets op de tweede etage helpen veren bij het optillen van de fiets. Ook wanneer de fiets uit het rek gehaald wordt, zorgt een dempingsysteem voor het gecontroleerd dalen van het rek. Zo is ook het stallen op de bovenste etage een koud kunstje.

Busstation en Holwert-zijde

De fietsenstalling bij het station bestaat nu uit 238 dubbelaagse stallingsplekken, 160 reguliere fietsklemmen en 28 kluizen. Nadat het nieuwe busplein aan de centrumzijde is ingericht (najaar 2019) komen er nog extra overdekte plaatsen bij. Voor dat het zover is worden er bij de nieuwe stalling tijdelijke klemmen geplaatst. Nadat de werkzaamheden aan de tunnel gereed zijn, zullen ook aan de Holwert-zijde van het spoor (overdekte) fietsenstallingen gebouwd worden.

Gemak van deur tot deur

Sinds 2000 zijn er landelijk 450.000 fietsparkeervoorzieningen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. In 2000 waren dat er nog 200.000. De komende jaren dreigt een tekort aan fietsparkeerplekken bij stations. Nu al komt 50% van de dagelijkse 1,2 miljoen treinreizigers op de fiets naar het station. En 15% gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. 

ProRail en NS willen daarom dat er de komende tien jaar 250.000 nieuwe voorzieningen worden bijgebouwd. Dat doen we samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en provincies.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers