Nieuwe fietsparkeergarage bij station Amsterdam Zuid op komst

Nieuws

6 juli 2016

Station Amsterdam Zuid krijgt er een nieuwe, ondergrondse fietsparkeergarage bij, met 3.500 plekken. De stalling komt aan de noordkant van het station, bij de Strawinskylaan. De bouw begint in 2017.

Meer ruimte voor de fiets

Het aantal reizigers op station Amsterdam Zuid staat nu op 100.000 per jaar en dat zullen er in 2030 250.000 zijn. Dat vraagt om meer ruimte voor de fiets, want 90 procent van de fietsparkeerders pakt vervolgens de trein. Samen met de reeds bestaande stalling op het Zuidplein en de half juli te openen stalling onder het Gustav Mahlerplein is er straks ruimte voor 9.000 fietsen. Uiteindelijk moet er ruimte voor 15.000 fietsen komen. In de nieuwe stalling kunnen fietsers hun fiets, net als in de andere stallingen bij station Amsterdam Zuid, 24 uur gratis stallen.

Geoliede samenwerking 

De nieuwe fietsparkeerstalling wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, projectorganisatie Zuidasdok en ProRail. In heel Amsterdam werken we met de gemeente, de Stadsregio en NS samen aan de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken.

Makkelijker van deur tot deur

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 450.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, verder naar 600.000 in 2030. Meer informatie vind je op de pagina Ruimte voor de Fiets.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers