Nieuwe outfit en een groot 'dankjewel' voor stationsschoonmakers

Nieuws

15 juni 2020

De 450 schoonmakers op de treinstations in Nederland zijn maandag 15 juni - de Dag van de Schoonmaker - in het zonnetje gezet door ProRail, NS en schoonmaakbedrijven Asito en ICS Groep. De schoonmakers kregen hun nieuwe tenue. Daarnaast kwam de hele dag een bedank-boodschap op de digitale reclameschermen op de stations voorbij. Dit als erkenning voor het feit dat zij tijdens de coronacrisis extra hard hebben gewerkt om de stations schoon te houden.

Nieuwe outfits

De nieuwe werkkleding is het resultaat van een samenwerking tussen ProRail, NS en schoonmaakbedrijven Asito en ICS Groep. Aanleiding is nieuwe wet- en regelgeving. De outfits zijn niet meer oranje gekleurd, waardoor de medewerkers iets minder zichtbaar zijn. Bedoeling is dat ze dan minder snel aangesproken worden door reizigers over reisinformatie.

Hesjes

Met ingang van 1 juli vorig jaar moesten stationsreinigers nieuwe veiligheidshesjes met reflecterende strepen dragen. Tijdens de coronacrisis blijven ze de hesjes nog dragen met daarop de tekst ‘Houd 1,5 meter afstand’. Daarna volstaat de nieuwe kleding: “Een belangrijke voorwaarde was de aanwezigheid van reflecterende striping. Waar dit voorheen op het hesje zat, hebben we het nu rechtstreeks op de kleding aangebracht. Daarnaast hebben we een professionaliseringsslag gemaakt in draagcomfort en uitstraling”, aldus vestigingsmanager Stationsreiniging Alex Alkemade van Asito.

Belangrijke rol

Contractmanager Schoon Pim Willems benadrukt namens de NS het belang van goede schoonmaak. “Schoonmaak heeft een belangrijke rol op de stations en dat is alleen maar meer geworden sinds de uitbraak van de coronacrisis. Dan is het heel mooi om te constateren dat de medewerkers zich prettig voelen in de nieuwe kleding en er representatief uitzien.”

Visuele rust

ProRail is enthousiast over de nieuwe kleding. “Wij hebben altijd behoefte aan zogeheten visuele rust”, vertelt Contractmanager Pierre Eerkens. “Dat betekent dat reizigers die incidenteel reizen overal dezelfde materialen en middelen moeten aantreffen in het kader van herkenning. We willen eenheid creëren, rust uitstralen. En daarom is het prettig dat alle schoonmaakkrachten van Maastricht tot Den Helder dezelfde kleding dragen. Dit is een schot in de roos.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers