Nieuwe ronde PGO contracten

Nieuws

Gepubliceerd op 11 augustus 2016 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:27 uur

ProRail heeft drie nieuwe spooronderhoudscontracten in Zeeland, Drenthe en in de omgeving van Leiden/ Gouda op de markt gebracht. De contracten worden via de nieuwe prestatiegerichte methode (PGO) aanbesteed. Met deze nieuwe ronde van contracten maken we weer een stap in beter onderhoud op het spoor.

Gecertificeerde spooraannemers kunnen hun biedingen doen. Naar verwachting vindt de gunning van het werk eind december plaats.

Minder storingen en snellere hersteltijd

Minder storingen en snellere hersteltijd na een technisch defect. En ook nog eens tegen een betere prijs. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom we nieuwe contracten afsluiten met aannemers voor het dagelijkse spooronderhoud. We zijn over de helft. Ongeveer 60% van alle onderhoudscontracten gaan nu via de nieuwe prestatiegerichte methode. En dat is goed nieuws voor reizigers en verladers.

Wat is PGO?

In Nederland ligt ruim 7.000 km spoor. Dit spoor moet betrouwbaar en in goede conditie blijven voor reizigers, verladers en vervoerders. ProRail maakt op dit moment de transitie naar prestatiegericht onderhoud (PGO). In de nieuwe contracten met aannemers wordt niet langer de inspanning voorgeschreven, maar de verlangde prestatie. Deze transitie doen we in samenwerking met de spooraannemers.

In concurrentie

Het Nederlandse spooronderhoud is verdeeld in verschillende gebieden. Elk met een afzonderlijk contract. Vroeger werden deze contracten onderhands gegund aan spooraannemers. Op termijn willen we alle onderhoudsgebieden in concurrentie aanbesteden volgens de PGO methode. Deze grote omslag is noodzakelijk voor ons om te kunnen voldoen aan Europese regelgeving. De nieuwe onderhoudsgebieden komen stuk voor stuk op de markt via een aanbesteding in concurrentie voor onze erkende spooraannemers. In 2019 verwachten we dat we in alle onderhoudsgebieden werken met PGO.

ProRail als opdrachtgever

ProRail besteedt veel werk uit. Niet alleen bouw en onderhoud, maar ook diensten en de inkoop van materialen. We zorgen dat onze Europese en nationale aanbestedingen eerlijk en transparant verlopen, met oog voor de belangen van alle partijen. In alle gevallen beoordeelt ProRail de biedingen van spooraannemers en andere leveranciers op geboden prestaties. Aangeboden kwaliteit en betrouwbaarheid zijn van groot belang. Al onze aanbestedingen en de voortgang daarop  vind je op Tenderned.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers