Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Nieuwe werkzaamheden op Amsterdam Sloterdijk

Nieuws

30 april 2021

De komende anderhalf jaar gaat ProRail aan het werk op station Amsterdam Sloterdijk. Het gaat om het aanbrengen van 4 nieuwe wissels, en om aanpassingen aan de perrons. De nieuwe wissels bieden bijstuurmogelijkheden bij de afhandeling van treinen tijdens en na de ombouw van station Amsterdam Centraal. Zo wordt de dienstregeling flexibeler en betrouwbaarder.

Perron verschuiven

Daarnaast gaan we een laaggelegen perron verschuiven: aan de Amsterdamse zijde gaan we dit 60 meter verlengen, en aan de Haarlem zijde 60 meter inkorten. Dit zorgt voor beter spreiding van reizigers bij de stijgpunten over het hele perron, en het ontlast de stijgpunten richting de hal.

Aan de basis van al deze werkzaamheden ligt het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waarvan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat initiatiefnemer is. Op verschillende intensief gebruikte spoortrajecten in Nederland krijgt het spoor een andere aanblik. Dat geldt ook voor station Amsterdam Sloterdijk. Met als zichtbaar resultaat: elke tien minuten rijdt een trein tussen de grote steden in de Randstad, en voor het goederenvervoer komt meer ruimte.

OV-knooppunt

Amsterdam Sloterdijk is een belangrijk OV-knooppunt waar de spoorlijnen Alkmaar-Amsterdam, Haarlem-Amsterdam en Schiphol-Amsterdam samenkomen. Reizigers kunnen hier overstappen op metro, tram en bus. Naar verwachting neemt het aantal reizigers dat zich dagelijks rondom Amsterdam per trein beweegt tot 2028 met 50% toe: van ca.180.000 reizigers per dag in 2016 naar 270.000 reizigers per dag in 2028. In 2028 is het mogelijk op het traject Alkmaar – Eindhoven spoorboekloos te reizen.

De werkzaamheden op station Sloterdijk worden in opdracht van ProRail uitgevoerd door Strukton, en zijn eind 2022 gereed.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers