Onbewaakte overweg in Heemstede gesloten

Nieuws

15 maart 2024

De niet-actief beveiligde overweg (NABO) in Heemstede bij natuurgebied Leyduin, wordt opgeheven. Per ingang van 29 maart is deze overweg niet meer te gebruiken. ProRail heeft hierover afspraken gemaakt met natuurorganisatie Landschap Noord-Holland, de eigenaar van Buitenplaats Leyduin.

Tunnel niet haalbaar

In maart 2022 hebben de gemeente Heemstede en ProRail een intentieovereenkomst ondertekend om de NABO Leyduin op te heffen. Tegelijkertijd zijn er alternatieven onderzocht. De realisatie van een tunnel leek de meeste kans van slagen te hebben.

Dit blijkt financieel helaas niet haalbaar, vindt ook de gemeenteraad van Heemstede. Die heeft aangegegeven geen grote investering in een tunnel te doen. Ook de provincie Noord-Holland stelt hiervoor geen subsidie beschikbaar vanwege het ontbreken van een regionale doorfietsroute.

Nabije toekomst

Vanaf 29 maart 2024 is de overweg afgesloten met hekken en tijdelijke bewegwijzering. Later dit jaar zal de overweg definitief gesaneerd worden en zal er nieuwe bewegwijzering geplaatst worden. Gebruikers kunnen Buitenplaats Leyduin en het achtergelegen duingebied bereiken via de bewaakte overweg op de Manspadlaan. Die bevindt zich op enkele honderden meters van de NABO.

Alle NABO aanpakken

In Nederland zijn Niet Actief Beveiligde Overwegen, kortweg NABO. Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen. In 2018 startten ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met het zogenaamde NABO-programma. Daarin zijn 180 openbare en openbaar toegankelijke NABO opgenomen. Het streven is om in 2027 al deze NABO op het reizigersnet aan te pakken.

Lees meer over dit programma Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers