Ondertussen bij Den Haag Centraal

Nieuws

27 februari 2020

ProRail en aannemer VolkerRail zijn halverwege een grote vernieuwingsoperatie pal tegen station Den Haag Centraal. Daar vervangen we in negen dagen tijd achttien wissels. Zaterdag 22 februari zijn we begonnen. Het werk is zondag 1 maart klaar.

Versleten

De huidige constructie in Den Haag is versleten en moet worden vervangen om de kans op storingen zo klein mogelijk te maken.

Puzzelstukjes

De wissels die er nu liggen, bestaan uit een op maat gemaakt 'complex' op houten dwarsliggers. In de nieuwe situatie gebruiken we standaardwissels op betonnen dwarsliggers.

Alles tegelijk

Het nieuwe kruiswisselcomplex is groter dan het oude waardoor we de aansluitende sporen ook iets moeten verschuiven. Daardoor moeten we het werk in negen aaneengesloten dagen doen en kunnen we het niet opknippen in verschillende weekenden.

Ingewikkeld

Volgens Rail System Engineer Jeroen Vloemans van ProRail is het werk best ingewikkeld. “De in elkaar geschoven wisselconstructie is bijzonder en de ruimte op en rond Den Haag Centraal is zeer beperkt. Daarom worden delen van de wissels een stuk verderop voorgebouwd, zodat er zeventig 'puzzelstukjes' ontstaan. Die puzzelstukjes worden vervolgens stuk voor stuk op hun plek gelegd en aan elkaar gelast."

Paasweekend

We zijn tot en met zondag 1 maart bezig. Vanaf maandag 2 maart rijden de treinen weer volgens dienstregeling.  In het paasweekend komen we nog een keer terug om andere wissels te vervangen. Check voor vertrek altijd de Reisplanner.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers