Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Ontbijten in een onderdoorgang tijdens Burendag

Nieuws

26 september 2022

De vlagerige wind, zoals die voelt op een frisse herfstochtend, deed de ProRail-vlaggen wapperen. Onder een grijze hemel waaruit het af en toe licht miezerde gaf een uitgerolde rode loper aan dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Hier in de nieuwe onderdoorgang in Diemen verwelkomde ProRail afgelopen zaterdag bijna 150 buren voor een ontbijt en om van gedachten te wisselen.

150 buren spreken

Zowel leden van het projectteam van ProRail en de aannemer Mobilis-Hegeman, maar ook twee wethouders van de gemeente Diemen waren aanwezig. Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord bij ProRail stond zaterdag ook vroeg op om aanwezig te zijn: “Er zijn niet zoveel momenten waarop je in één keer 150 van je buren kunt spreken. Want zo zien wij iedereen die rond het spoor woont. En een goede verhouding met je buren is thuis fijn, maar ook voor een bedrijf als ProRail.”

Bekijk: Verslag Burendag Diemen

Een goede buur

In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen in de buurt van het spoor. Met die twee miljoen buren is ProRail één van de grootste ‘buurmannen’ van Nederland. Om een goede buur te zijn organiseert ProRail van alles, vertelt Harro: “Met websites als Spoorwerk in mijn Buurt, die omwonenden via mails op de hoogte houdt als er werk in de omgeving gaat plaatsvinden. Maar we sturen ook brieven, houden informatiebijeenkomsten en organiseren als het kan een bezoek aan de bouwplaats. En natuurlijk kunnen mensen zich bij ons melden via de afdeling publieksvoorlichting.”

Terwijl hij over zijn schouder achterom kijkt naar de ontbijtende menigte, voegt hij toe: “Kijk, dit ontbijt is naast leuk voor de omgeving ook heel nuttig voor ons. We horen hier veel over wat we goed doen en ook over wat we kunnen verbeteren. Dat is belangrijk. Want de behoeftes van onze buren veranderen en daar willen we graag op aansluiten. De relatie met je buren is nooit af, dat blijft werken. En dat doen we. Het is dan ook echt gaaf om te zien, dat ondanks het tegenvallende weer toch zoveel mensen de moeite hebben genomen om hiernaartoe te komen. Daar ben ik echt trots op!”

Dat ondanks het tegenvallende weer toch zoveel mensen hiernaartoe zijn gekomen ben ik echt trots op!

Harro Homan regiodirecteur Randstad Noord bij ProRail

Onder het spoor

Rond een uur of elf verlaten de laatste gasten de onderdoorgang, terwijl de miezerregen wat sterker aanzet. De vlaggen wapperen nog steeds, de rode loper is iets minder rood dan voor het ontbijt en de cateraar breekt zijn spullen op, de overgebleven broodjes gaan naar de Voedselbank. In de onderdoorgang, die nu nog een witte betonnen bak is, wordt het komende half jaar hard doorgewerkt. Daarna kunnen auto’s, fietsers en wandelaars veilig het spoor passeren. Zo’n 150 omwonenden kunnen dan zeggen: “Kijk! Hier hebben we nog eens ontbeten met onze buurman ProRail.”

Onderdoorgang

Diemen krijgt een nieuwe spooronderdoorgang, op de plek van de huidige overweg op de Ouddiemerlaan. In 2023 is die onderdoorgang gereed. Met de aanleg verdwijnt een obstakel in de verbinding tussen Diemen Noord en Diemen Centrum.

Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers