Ontsporing trein in Groningen

Nieuws

28 juni 2021

Op zondag 27 juni rond 23:30 uur is een trein van Arriva op station Groningen bij het wegrijden naar Roodeschool met een aantal wielen uit het spoor gelopen. Er is maandag 28 juni de hele dag gewerkt aan het hersporen van de trein, onderzoek en herstel van het spoor. Daardoor was er geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Zuidhorn en tussen Groningen en Groningen Noord/Delfzijl. ProRail doet grondig onderzoek naar de oorzaak van het incident. Lees er meer over in de updates in dit nieuwsbericht.

10:30 uur | 29-06-2021

De sporen op station Groningen zijn hersteld. De treindienst richting Zuidhorn en Groningen Noord/Delfzijl zal de vervoerder gaan hervatten. De aannemer heeft de hele nacht hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Ondertussen gaat het onderzoek naar de oorzaak en toedracht van dit incident door. Dit onderzoek wordt gemonitord door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

08.25 uur | 29-06-2021

Helaas vraagt het herstel nog iets meer tijd dan we graag zouden willen. We zetten nu alles op alles om rond 10:00 uur klaar te zijn zodat de treinen weer kunnen gaan rijden. In de richting van Zuidhorn en Groningen - Noord/Delfzijl zet Arriva bussen in. We adviseren je voor vertrek je reisplanner te checken. 

05:15 uur | 29-06-2021

Door een tegenvaller bij de aanvoer van de materialen hebben we onze verwachtingen van de herstelwerkzaamheden bij hoofdstation Groningen helaas aan moeten passen. Eerder was de verwachting dat daar vanaf 06:00 uur weer treinen konden rijden. Dat is nu bijgesteld naar 09:00 uur. We adviseren iedereen om de reisplanner van je vervoerder te checken voor je vertrekt.

 • Ontspoorde trein bij station Groningen
  Ontspoorde trein bij station Groningen wordt omhoog gevijzeld
 • Ontspoorde trein bij station Groningen
  Het hersporen van de ontspoorde trein bij station Groningen in uitvoering
 • Ontspoorde trein hersporen: dit gebeurt met vijzels.
  Ontspoorde trein hersporen met behulp van vijzels en een traversebalk
 • ProRail Incidentenbestrijding ter plaatse in Groningen
  ProRail Incidentenbestrijding ter plaatse in Groningen

21:30 uur | 28-06-2021

Op dit moment doet Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uitgebreid onderzoek op en rond het spoor. De prognose is dat ze daar voor 23:00 uur klaar mee zijn zodat we kunnen starten met de reparatie van de infrastructuur. Deze heeft aanzienlijke schade opgelopen. We doen er momenteel alles aan om het treinverkeer om 06:00 uur te hervatten. Dat betekent dat er tot die tijd geen treinverkeer mogelijk is.

20:40 uur | 28-06-2021

Het is onze collega’s aan het begin van de avond gelukt de trein weer te hersporen. Daarna is hij teruggeduwd naar het perron. Direct daarop is begonnen met het onderzoek naar de staat van de infrastructuur. Daarvoor moest de trein eerst weg zijn. Nu dat zover is wordt er een herstelplan gemaakt.

We verwachten tegen 23:00 uur te kunnen starten met de spoedreparatie. In de afgelopen uren zijn daar al veel voorbereidingen voor getroffen om ervoor te zorgen dat er zo min tijdsverlies geleden wordt. We doen er namelijk alles aan om de dienstregeling morgenochtend om 05:00 uur te hervatten.

Bekijk: Timelapse wegrijden van de trein

17:00 uur | 28-06-2021

Met man en macht werken onze collega’s aan de trein op het station van Groningen. Met vijzels krikken ze de trein omhoog waarna hij weer op het spoor gezet kan worden. Als de trein niet te veel schade heeft kan hij zelf wegrijden. De verwachting is dat dat rond 19.00 uur gebeurt. De warmte zorgt ervoor dat onze collega’s elkaar veel moeten afwisselen. Er zijn extra mensen aanwezig.

Als de trein herspoord is moeten we kijken wat de schade aan de infrastructuur is. We hopen dat de trein niet te veel schade heeft opgelopen. Mocht dat wel het geval zijn dan zal hij op een dieplader gehesen moeten worden. Daarna kunnen we de schade aan het spoor inventariseren en een herstelplan bepalen.

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk was vanmiddag aanwezig: “Ik ben erg geschrokken van wat er hier gebeurd is maar ook vooral blij dat er geen gewonden zijn gevallen. We begrijpen dat dit voor de machinist een ingrijpende ervaring is. Ik vind het mooi om te zien dat onze collega’s door middel van vakmanschap hard werken om de problemen zo snel mogelijk op te lossen, en hoop dat er snel weer treinen zullen rijden.”

11:30 uur | 28-06-2021

De ontspoorde trein bij Groningen zetten we weer terug op het spoor. Met vijzels tillen we de trein op en zetten we hem terug op de rails. Daarna voeren we de trein af en inspecteren we de beschadigde infra. Nadat rond 17:00 uur de trein weg is verwachten we aan de spoedreparatie van het spoor te beginnen. De verwachting is dat deze reparatie tot in de nachtelijke uren zal duren. 

Herstel

Om het treinverkeer weer mogelijk te maken, moet de ontspoorde trein herspoord worden. Zo kunnen we de trein afvoeren en is het spoor vrij voor herstel. De verwachting is dat dit herstel zeker tot vanavond gaat duren.

Onderzoek toedracht

Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. De reizigers in de trein konden door personeel van Arriva naar het perron worden begeleid, doordat het achterste gedeelte van de trein nog langs het perron stond. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontsporing.

Reisplanner

Reis je tussen Groningen en Zuidhorn of tussen Groningen en Groningen Noord/Delfzijl? Check dan de reisplanner voor je vertrek.

Check een reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers