Opening station Dordrecht Zuid

Nieuws

11 juli 2023

Station Dordrecht Zuid is na ruim negen maanden verbouwen gereed. Het station is toegankelijk gemaakt, heeft een compleet nieuw voorplein inclusief een fietsenstalling met 100 extra stallingsplaatsen, de perrons zijn geheel vernieuwd en er zijn nieuwe wachtruimtes gerealiseerd. Dagelijks reizen ruim 600 reizigers van en naar Dordrecht Zuid en dit aantal zal de komende jaren alleen maar groeien.

Lintje knippen

Op maandag 10 juli 2023 openden wethouder gemeente Dordrecht Rik van der Linden, Hegeman Bouw & Infra B.V. directeur Willem van der Linde, NS regiodirecteur Magdalena Piotrowska en ProRail regiodirecteur Helga Cuijpers op feestelijke wijze het station. Onder toeziend oog van de aanwezige gasten wordt het station bij perron 1 door de vier vertegenwoordigers in gebruik genomen.

De installatie van de nieuwe liften hebben enige vertraging opgelopen. Vorige week bleek dat de temperatuur in de liften te hoog wordt waardoor deze in storing gaat. Tot de laatste minuut hebben aannemer Hegeman Bouw & Infra B.V. en Schindler er alles aan gedaan om de liften werkend te krijgen. Helaas is dat nog niet gelukt waardoor de liften nog niet in werking zijn. Schindler heeft aangegeven dat de liften deze week gerepareerd zijn.

  • De officiële openingshandeling
    De officiële openingshandeling
  • Station Dordrecht Zuid is weer klaar voor de toekomst
    Station Dordrecht Zuid is weer klaar voor de toekomst
  • Bij een feestje hoort een traktatie: ijsjes
    Bij een feestje hoort een traktatie: ijsjes

Vernieuwing en toegankelijkheid

Het station is helemaal vernieuwd. De entree heeft nieuwe trappen gekregen en aan beide kanten van het station zijn twee nieuwe liften gebouwd. Hierdoor is het station voor iedereen toegankelijk. Dordrecht Zuid is een van de laatste stations in Nederland waar liften zijn gebouwd, zodat alle reizigers gebruik kunnen maken van dit station, in het kader van het programma Toegankelijkheid. Sociale veiligheid heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp, waardoor het station nu transparanter en ruimtelijk opgezet is.

De vernieuwde fietsenstalling biedt plek aan 400 fietsen, 100 meer dan voorheen. De fietsenstalling is mede door financiering van de provincie Zuid-Holland gerealiseerd. Met het uitbreiden van de capaciteit van fietsenstallingen bij stations, wordt de combinatie van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer gestimuleerd.

Treinvrije periode

Tijdens de treinvrije periode in 2022 heeft Hegeman Bouw & Infra B.V. in achttien dagen tijd non stop gewerkt. In totaal hebben 33 onderaannemers meegewerkt aan het project. In het kader van duurzaamheid zijn de materialen van de fietsenstalling aan de Piersonstraat hergebruikt en een aantal borden en schermen zijn teruggeplaatst. Het ontwerp aan deze zijde is in nauwe samenwerking met de bewoners die hier direct aan grenzen tot stand gekomen.

Bij het ontwerp van het station heeft architect RHDHV gebruik gemaakt van de omgeving. In de betonwanden is een reliëf te zien van het water. De lijnen in het betonmotief laten globaal zien hoe het water in de omgeving van Dordrecht is veranderd tussen 1850 en 2022.

Bijna klaar

De komende weken zal de aannemer nog wat restwerkzaamheden uitvoeren zoals afscherming van de perrons ter voorkoming van koperdiefstal, bescherming van alle kabels en leidingen en het ophogen van een stukje spoor. Dit kan nog enige hinder veroorzaken voor omwonenden en reizigers.

Opknapbeurt Dordrecht Zuid

Station Dordrecht Zuid heeft een grote opknapbeurt gekregen. Naast noodzakelijk onderhoud aan bovenleidingsportalen, perrons en meubilair, wordt het station rolstoeltoegankelijk gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat het station weer voldoet aan de normen.

Lees meer over het project Lees meer over het project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers