Dordrecht : Opknapbeurt Dordrecht Zuid

Station Dordrecht Zuid krijgt een grote opknapbeurt. Naast noodzakelijk onderhoud aan bovenleidingsportalen, perrons en meubilair, wordt het station rolstoeltoegankelijk gemaakt. Dat doen we door liften te plaatsen. Ook breiden we het aantal fietsparkeerplekken breiden uit, in samenwerking met gemeente Dordrecht. Zo zorgen we ervoor dat het station weer voldoet aan de normen.

Locatie
Dordrecht
Startdatum
2022
Einddatum
2023

Toegankelijk station voor iedereen 

De perrons van station Dordrecht Zuid zijn momenteel alleen bereikbaar per trap. Rolstoel- en rollatorgebruikers, mensen met kinderwagens en reizigers die hun fiets willen meenemen in de trein kunnen de perrons niet bereiken. In 2023 komt aan deze onwenselijke situatie een einde en kunnen alle reizigers per lift volledig zelfstandig de perrons bereiken.

Ook brengen we de perrons op gelijke hoogte met de treinvloer voor een drempelloze instap. Hiermee komt het gezamenlijke doel van de overheid en ProRail om in 2030 álle stations zelfstandig toegankelijk te maken, weer een stapje dichterbij. 

Bekijk: Timelaps vernieuwing station Dordrecht Zuid

Schoon, heel en veilig

Naast het toegankelijk maken van het station maken we het station weer schoon, heel en veilig door planmatig onderhoud uit te voeren. We vernieuwen de perrons door onder andere de perronplaten te vervangen. Ook vernieuwen en verbreden we vijf bovenleidingsportalen op de perrons. We plaatsen nieuw meubilair om het wachten op de trein prettiger te maken.

Makkelijk met de fiets 

Steeds meer mensen komen met de fiets naar het station om vervolgens verder te reizen met de trein. Daarom breiden we in samenwerking met de gemeente het aantal fietsparkeerplekken bij station Dordrecht Zuid uit met 100 plekken. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV maakte een mooie impresie van hoe het vernieuwde station eruit komt te zien. Bekijk deze video hieronder.

Bekijk: Video: zo gaat station Dordrecht Zuid eruit zien

Werkzaamheden gestart

In september 2022 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. Van 20 oktober tot en met 6 november reden er geen treinen. We hebben toen dag en nacht doorgewerkt en onder andere de perrons vernieuwd en de bovenleidingportalen vervangen.

Daarna zijn we aan de slag gegaan met het bouwen van de liften aan beide zijden van het station. De komende tijd werken we verder aan het mooi en veilig maken van het station. Ook plaatsen we de nieuwe fietsenstallingen. In de zomer van 2023 zijn de werkzaamheden voor station Dordrecht Zuid klaar.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in dit project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan automatisch updates in je mailbox.

Schrijf je in

Geen treinverkeer

Van donderdag 20 oktober tot en met 7 november 02.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht Centraal. NS informeert reizigers over het alternatieve vervoer.

Verkeersomleidingen

Tot en met eind maart 2023 is de zuidelijke rijbaan van de Galileïlaan onder het spoorviaduct afgesloten. De noordelijke rijbaan blijft in twee richtingen open voor auto’s. Al het vrachtverkeer wordt omgeleid. Ook fietsers en voetgangers worden omgeleid. Meer informatie over de omleiding lees je op de website van de gemeente Dordrecht.

Dordrechtonderweg.nl

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers