Dordrecht : Opknapbeurt Dordrecht Zuid (Project gerealiseerd)

Station Dordrecht Zuid heeft een grote opknapbeurt gekregen. Naast noodzakelijk onderhoud aan bovenleidingsportalen, perrons en meubilair, werd het station rolstoeltoegankelijk gemaakt. Dat hebben we gedaan door liften te plaatsen. Ook breidden we het aantal fietsparkeerplekken uit, in samenwerking met gemeente Dordrecht. Zo voldoet het station weer aan de normen.

Locatie
Dordrecht
Startdatum
2022
Einddatum
2023

Toegankelijk station voor iedereen 

De perrons van station Dordrecht Zuid waren alleen bereikbaar per trap. Rolstoel- en rollatorgebruikers, mensen met kinderwagens en reizigers die hun fiets willen meenemen in de trein konden de perrons niet bereiken. In 2023 komt aan deze onwenselijke situatie een einde.

Ook brachten we de perrons op gelijke hoogte met de treinvloer voor een drempelloze instap. Hiermee is het gezamenlijke doel van de overheid en ProRail om in 2030 álle stations zelfstandig toegankelijk te maken, weer een stapje dichterbij. 

Bekijk: Timelaps vernieuwing station Dordrecht Zuid

Schoon, heel en veilig

Naast het toegankelijk maken van het station hebben we het weer schoon, heel en veilig gemaakt door planmatig onderhoud uit te voeren. We vernieuwden de perrons door onder andere de perronplaten te vervangen. Ook vernieuwden en verbreden we vijf bovenleidingsportalen op de perrons. We plaatsten nieuw meubilair om het wachten op de trein prettiger te maken.

Makkelijk met de fiets 

Steeds meer mensen komen met de fiets naar het station om vervolgens verder te reizen met de trein. Daarom breidden we in samenwerking met de gemeente het aantal fietsparkeerplekken bij station Dordrecht Zuid uit met 100 plekken. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV maakte een mooie impresie van hoe het vernieuwde station eruit zou komen te zien. Bekijk deze video hieronder.

Bekijk: Video: zo gaat station Dordrecht Zuid eruit zien

Werkzaamheden

In september 2022 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. We hebben dag en nacht doorgewerkt en onder andere de perrons vernieuwd en de bovenleidingportalen vervangen. Daarna zijn we aan de slag gegaan met het bouwen van de liften aan beide zijden van het station. Ook plaatsten we de nieuwe fietsenstallingen. In de zomer van 2023 waren de werkzaamheden voor station Dordrecht Zuid klaar.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers