Opfrisbeurt voor fietsenstalling Maastricht

Nieuws

6 juli 2022

De onbewaakte fietsenstalling aan de Meerssenerweg, aan de oostzijde van station Maastricht, wordt opgeknapt. We pakken zowel de fietsenrekken als het overkappingssysteem aan. Hiervoor wordt de stalling deels omgebouwd. Stal daarom van 11 juli tot eind oktober je fiets in de tijdelijke stalling.

Zonnepanelen

Het overkappingssysteem wordt voorzien van zonnepanelen. De opgevangen energie gebruiken we voor de verlichting en de slimme digitale verwijsborden. We maken de stalling energieneutraal en dat is een primeur voor een fietsenstalling op straatniveau. De energie die overblijft wordt opgeslagen of leveren we terug aan het net.

  Impressie van een overkapping met zonnepanelen in de fietsenstalling
Impressie van een overkapping met zonnepanelen in de fietsenstalling

Tijdelijke fietsenstalling

De gemeente Maastricht plaatst eerst tijdelijke fietsrekken op de stoep en op het grasveld van Villa Wyckerveld. Dat is aan de Meerssenerweg, tegenover de huidige fietsenstalling. De stoep is dan geblokkeerd, maar het voetpad van en naar de Noormannensingel blijft open.

ProRail verplaatst uiterlijk begin augustus de etagerekken van de huidige stalling naar het grasveld voor Villa Wyckerveld. Deze tijdelijke stalling wordt voorzien van rijplaten en verlichting. Als de vernieuwde fietsenstalling aan de Meerssenerweg is af is, wordt de tijdelijke fietsenstalling op het grasveld ontruimd en verwijderd. Vervolgens herstelt de aannemer van ProRail het grasveld voor Villa Wyckerveld en zaait dit opnieuw in.

Makkelijker een vrije plek vinden

Door het aanbrengen van slimme digitale verwijsborden in de vernieuwde stalling kun je straks makkelijker zien waar nog vrije plekken zijn. Ook zijn er straks vaker vrije plekken omdat de stalduur van elke fiets wordt geregistreerd. Hierdoor kan slimmer worden gehandhaafd.

Ook richten we speciale plekken in voor bakfietsen en deelfietsen. Elke rij wordt genummerd zodat je eenvoudig kunt zien waar nog plek is. Zo vergeet je niet meer in welke rij jouw fiets gestald staat.

Werkzaamheden

Vanaf 11 juli starten de werkzaamheden. Onze aannemers gaan dan overdag aan het werk om de tijdelijke stalling te realiseren en de huidige stalling te demonteren. Van eind juli tot eind oktober vindt de daadwerkelijke ombouw plaats. Eind oktober kunnen dan de eerste fietsen gebruikmaken van de nieuwe stalling.

Toekomstbestendig en duurzaam station

ProRail is de beheerder van het spoor in Nederland en zorgt ervoor dat stations goed bereikbaar zijn. Samen met NS en de gemeente Maastricht maken we station Maastricht klaar voor de toekomst.

Een goed bereikbare fietsenstalling, in een aantrekkelijke omgeving, stimuleert het reizen met de trein. Andersom maakt een prettige stalling een stad ook aantrekkelijker en beter bereikbaar. Zo verhogen we samen het openbaar vervoer van en naar het station. En houden we stad en station duurzaam bereikbaar.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers