'Oude bekende' terug in Groningen

Nieuws

14 december 2023

Bakken vol beton. Daarmee werken we veel in en rond station Groningen. In de bouwkuip achter het stationsgebouw en bij de busonderdoorgang naast de Blauwe Brug. Waar het betonwerk klaar is, werken we met een oude bekende: de gele steen.

Betonwerk in de bouwkuip

Vorige maand stortten we meer dan 2000 m3 beton op het laatste deel van de onderste vloer van de bouwkuip. Daarmee is de betonvloer van de toekomstige fietsenstalling steeds meer af. Deze stalling biedt straks ruimte voor ruim 6000 fietsen.

Nu die vloer op z’n plek ligt en is uitgehard, werken we omhoog. Dat betekent dat we kolommen maken waar de vloeren van de -1-verdieping en de spoordekken op komen te liggen. Dat is voor nu veel staal vlechten, maar straks komt daar weer veel beton in de karakteristieke gele zandkleur om de hoek kijken.

  • Staal vlechten in Groningen
    Staal vlechten in Groningen
  • De kolommen waar straks de vloeren op komen te liggen
    De kolommen waar straks de vloeren op komen te liggen
  • Hard werken in Groningen
    Hard werken op station Groningen

Busonderdoorgang onder water

Een stuk in de richting van de Achterweg en Viaductstraat werkt Strukton aan de nieuwe busonderdoorgang. De damwanden zitten erin, en daar wordt nu ontgraven. Dat gebeurde eerst droog, en nu nat. Om voor voldoende tegendruk te zorgen voor de bodem van de bouwkuip, staat deze onder water.

 

  • De bouwkuip onder water
    De bouwkuip onder water
  • De busonderdoorgang wordt ontgraven
    De busonderdoorgang wordt ontgraven

De gele steen

Wie goed kijkt, vindt de klassieke gele steen al in de muren van het buschauffeursverblijf. De buitenmuren van dit gebouw bekleden we met deze oude bekende.

En wie straks door de reizigerspassage loopt, vindt ook daar de gele stenen. We bouwen de binnenmuren van de toekomstige fietsenstalling namelijk nu af. Dit betekent dat de betonnen constructiewanden worden verstopt achter een metselwand van gele bakstenen.

De bekende gele steen is terug
De bekende gele steen is terug

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers