Overweg Reurinkweg in Ruurlo opgeheven

Nieuws

3 augustus 2023

Vanaf vandaag is de overweg Reurinkweg in Ruurlo (gemeente Berkelland) gesloten. Deze overweg was een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO). Dit type overweg wordt niet afgesloten met slagbomen en brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Daarom heeft ProRail in overleg met gemeente Berkelland besloten de NABO te sluiten.

Overweg Reurinkweg

De voormalige overweg Reurinkweg in Ruurlo (ten zuiden van camping De Meibeek) werd sporadisch gebruikt door fietsers en voetgangers. ProRail is met de gemeente Berkelland in gesprek gegaan over het thema veiligheid. Ook de gemeente wil graag onveilige situaties voorkomen. Dit heeft geleid tot het besluit om de openbare NABO op te heffen. Het door de gemeente Berkelland genomen verkeersbesluit hiervoor is vanaf 17 juli 2023 onherroepelijk.

Meer veiligheidsmaatregelen

Naast het verwijderen van de NABO Reurinkweg is afgesproken om ook de NABO in de Loorsteeg in Ruurlo aan te pakken. Deze NABO wordt veel gebruikt en heeft een belangrijke recreatieve waarde. Besloten is om deze overweg te beveiligen met bomen, bellen en lampen. Een ingenieursbureau werkt dit plan nu uit. De verwachting is dat de beveiliging begin 2025 wordt gebouwd.

Het verwijderen van de NABO Reurinkweg en het beveiligen van NABO Loorsteeg zal de veiligheid voor het spoor- en wegverkeer aanzienlijk verbeteren.

  • De NABO Reurinkweg in Ruurlo inmiddels afgesloten met hekwerken.
    De NABO Reurinkweg in Ruurlo inmiddels afgesloten met hekwerken.
  • Gerjan Teselink (wethouder van gemeente Berkelland) en Danou Veenhof (regiodirecteur ProRail) hebben zojuist samen het andreaskruis verwijderd. Hiermee is de NABO Reurinkweg officieel gesloten.
    Gerjan Teselink (wethouder van gemeente Berkelland) en Danou Veenhof (regiodirecteur ProRail) hebben zojuist samen het andreaskruis verwijderd. Hiermee is de NABO Reurinkweg officieel gesloten.
  • Enkele leden van het team dat zich heeft ingezet om de NABO te sluiten, waaronder aannemer Molhoek CCT (dochterbedrijf van Strukton).
    Enkele leden van het team dat zich heeft ingezet om de NABO te sluiten, waaronder aannemer Molhoek CCT (dochterbedrijf van Strukton).
  • De overwegbevloering van de NABO Reurinkweg is verwijderd en de spoorbaan afgesloten met hekwerken. Het geheel is nu afgesloten voor het wegverkeer, waardoor de veiligheid is verhoogd.
    De overwegbevloering van de NABO Reurinkweg is verwijderd en de spoorbaan afgesloten met hekwerken. Het geheel is nu afgesloten voor het wegverkeer, waardoor de veiligheid is verhoogd.

Goede samenwerking

Regiodirecteur Danou Veenhof van ProRail: “We zijn blij met het bereikte resultaat in Ruurlo. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hebben samen de ambitie om de 180 openbaar toegankelijke NABO’s op te heffen. Deze onbeveiligde overwegen brengen namelijk gevaarlijke situaties met zich mee. Dat we nu de laatste openbaar toegankelijke NABO’s in de gemeente Berkelland definitief kunnen sluiten is weer een mooie stap in de goede richting. Wij danken de gemeente voor de constructieve samenwerking.”

Wethouder Gerjan Teselink: “Wij zijn blij dat door onze gezamenlijke inspanningen de veiligheid van het spoor in Berkelland gewaarborgd wordt. Fijn dat ons de tijd is gegeven om een zorgvuldige afweging te maken. Een afweging tussen enerzijds de afsluiting van de Reurinkweg en anderzijds het openhouden van de Loorsteeg. Daarbij is het fijn dat de provincie Gelderland bijdraagt in de kosten.”

Niet Actief Beveiligde Overwegen

In Nederland zijn zo’n 277 Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen.

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hebben samen de ambitie om de 180 openbaar toegankelijke NABO op te heffen. Deze onbeveiligde overwegen brengen namelijk gevaarlijke situaties met zich mee. De ambitie is om in 2023 al deze openbaar toegankelijke NABO op het reizigersnet te hebben aangepakt.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers