Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Particuliere overwegen Elst afgesloten

Nieuws

15 juni 2020

ProRail sloot in de vroege ochtend van zondag 15 juni twee particuliere, niet beveiligde overwegen af op boerenerven in de gemeente Elst. Het spoor oversteken kan nog steeds, maar dan via nieuw aangelegde alternatieve routes. De veiligheid is hiermee enorm gediend.

Ongewenste situatie

De particuliere overwegen tussen de overweg Rijksweg Noord en overweg 1e Weteringsewal dienden als bedrijfsaansluiting. De rechthebbenden staken hier dagelijks het spoor over om bij hun land en stallen aan de overkant van het spoor te komen. Maar ook leveranciers als veehandelaren en melkwagens moesten gebruik maken van de overwegen om hun werk te doen. Op een druk spoorbaanvak als Arnhem-Nijmegen een zeer ongewenste situatie.

Anne Zwiers, directeur Overwegen bij ProRail, is erg blij met de nieuwe situatie. “De twee particuliere overwegen waren in deze situatie niet meer van deze tijd. Met het fysiek afsluiten ervan is het traject Arnhem–Nijmegen stukken veiliger geworden. In de zomervakantie verwijdert ProRail ook de beveiligde overwegen in de Rijksweg Noord en 1e Weteringsewal. Hiermee wordt een van de drukste sporen in Nederland geheel overwegvrij. Daarmee wordt de kans op ongevallen tot nul procent teruggebracht."

Investering in veiligheid


Bij het veiliger maken van het spoor door het verwijderen van overwegen is de hulp van gemeenten en particuliere rechthebbenden cruciaal. Zwiers: "In het hele land zijn we in overleg met betrokkenen bezig om dit soort situaties veiliger te maken en passende maatregelen te nemen. Zo hebben we vaak medewerking van de gemeente nodig. Die neemt immers het besluit tot het definitief uitvoeren van maatregelen. Voor de nieuwe situatie in Elst moest bijvoorbeeld een bestemmingsplan gewijzigd worden. Heel fijn dus dat de gemeente Overbetuwe (Elst) net als wij met hoge urgentie af wil van onbeveiligde overwegen. Zij investeren daarmee in de veiligheid van hun inwoners. Ook de rechthebbenden op de overwegen hebben constructief meegewerkt aan de eindoplossing en daar zijn wij heel blij mee."

Zo snel mogelijk


Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft ProRail opdracht gegeven om 180 publiek toegankelijke niet actief beveiligde overwegen (NABO’s) in het reizigersnet zo snel mogelijk op te heffen. Ruim veertig overwegen zijn inmiddels daadwerkelijk aangepakt.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers